Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Brez primere v zgodovini Cerkve«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 29. 08. 2022 / 12:41
Oznake: Dogodek, Vatikan, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 13:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Brez primere v zgodovini Cerkve«
V Vatikanu so zadovoljni z udeležbo na sinodi in kakovostjo prispevkov. FOTO: Exaudi

»Brez primere v zgodovini Cerkve«

Končala se je prva, narodna faza sinode, in v Vatikanu že pregledujejo prve narodne povzetke. Kot so odgovorni za sinodo povedali na tiskovni konferenci 26. avgusta, so z dosedanjo udeležbo zadovoljni.

Kaj je mogoče razbrati iz dokumentov, ki so jih v Vatikanu doslej vzeli v roke? Najprej »živo Cerkev, ki potrebuje pristnosti, ozdravljenja,« je dejal kardinal Mario Grech, generalni sekretar sinode. »Pojavljajo se strahovi, tudi odpor, a to je del vse procesov duhovnega razločevanja,« je dodala sestra Nathalie Becquart, podsekretarka sinode, in poudarila, da je za narodne dokumente značilen »zelo iskren slog«. Dokumenti opisujejo, kaj dobro deluje, pa tudi ovire in resnične težave, je povedala in pozvala k sinodalnemu spreobrnjenju. 

V Vatikanu niso sporočili, koliko vernikov je doslej sodelovalo v sinodalnih pogovorih in prispevkih, saj veliko narodnih dokumentov ne vsebuje ocene udeležbe, so pa odgovorni za sinodo dejali, da so verniki sodelovali v velikem obsegu. V nekaterih zahodnih državah, kot sta Španija in Francija, omenjajo udeležbo 10 odstotkov katoličanov. Sestra Nathalie Becquart je poudarila, da so tudi v državah, kot sta Ukrajina in Nikaragva, kljub vojni in notranjim konfliktom izvedli sinodalne pogovore. »Prepričan sem,« je dejal kardinal Jean-Claude Hollerich, glavni poročevalec za sinodo, »da smo priče eklezialnemu dialogu brez primere v zgodovini Cerkve, tako z vidika števila odgovorov in kakovosti udeležbe.«

Pojavljajo se strahovi, tudi odpor, a to je del vse procesov duhovnega razločevanja.   (sestra Nathalie Becquart)

Kardinal Grech je poudaril krožnost sinodalnega procesa in posvaril pred ustvarjanjem nasprotja med Božjim ljudstvom in hierarhično Cerkvijo. Na vprašanje, ali bi lahko politični interesi »ugrabili« sinodo, je odvrnil, da sinodalni proces lahko »ugrabi« samo Sveti Duh.

»Naša naloga ni ustvarjati pretresa v Cerkvi« 

Na tiskovni konferenci so se dotaknili očitka, ki se pojavlja tu in tam v določenih cerkvenih krogih, da pri sinodi gre za željo po spreminjanju nauka. »Naša naloga ni ustvarjati pretresa v Cerkvi, ampak prisluhniti Božjemu ljudstvu,« je odgovoril kardinal Jean-Claude Hollerich, glavni poročevalec sinode. »Nisem naklonjen spreminjanju nauka, pač pa se zavzemam za to, da bi se vsi čutili sprejete.« Namesto nauka je po njegovih besedah treba spremeniti (pastoralno) naravnanost.

Evropsko srečanje bo od 5. do 12. februarja na Češkem.

Po nacionalni fazi sinode zdaj sledi celinska faza. Delovni dokument (instrumentum laboris), ki ga bo odbor, sestavljen iz 23 strokovnjakov in teologov, pripravil na podlagi nacionalnih dokumentov, bodo pripravili do konca oktobra, februarja in marca prihodnje leto pa ga bodo obravnavali škofje, duhovniki, posvečeni in laiki na vseh celinah. Evropsko srečanje bo od 5. do 12. februarja na Češkem. Iz gradiva s teh pogovorov bodo v Rimu pripravili še drugi dokument, namenjen tretji fazi sinode o prihodnosti Cerkve, ki naj bi bila oktobra 2023. Pojavljajo se glasovi, da bi v Vatikanu to tretjo fazo utegnili razdeliti na dva dela, kar bi pomenilo, da bi se sinodalni proces podaljšal do oktobra 2024, a uradne potrditve o tem zaenkrat še ni.

Kupi v trgovini

145 - Sinodalno poročilo
Cerkveni dokumenti
7,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh