Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brez strahu

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 24. 04. 2024 / 09:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2024 / 10:49
Brez strahu
Boštjan Debevec. FOTO: Vid Ponikvar / Sportida

Brez strahu

Novinarsko častno razsodišče Društva novinarjev Slovenije je minuli teden sporočilo, da je »ugotovilo kršitve« novinarskega kodeksa v prispevkih o spreminjanju spola.

Gre za aktualno temo, ki jo je naš novinar Rok Blažič obravnaval v lanski oktobrski številki Družine. V skladu z našo uredniško politiko smo se odločili, da opozorimo na nevarnosti medicinskih postopkov spreminjanja spola. Posebej z ozirom na to, da v slovenskem medijskem prostoru skoraj ni najti kritičnega pogleda.

Kolega Rok se je teme lotil z res veliko mero občutljivosti do oseb s tako imenovano spolno disforijo (nelagodje, motnja) in se posebej osredotočil na zlorabe ranljive skupine mladih v obdobju, ko se njihova spolna istovetnost šele oblikuje. To je zmotilo pritožnika Tima Prezlja (tudi sodelavca oddaje Prvič, na RTV), češ da so prispevki diskriminatorni do posameznikov transspolne manjšine.

Podobne obtožbe so že leta deležni tisti, ki so argumentirano podvomili v postopke spreminjanja spola.

Strah pred diskriminacijo transspolnih je več let hromil zdravnike, psihiatre in ne nazadnje novinarje, da si niso upali dovolj jasno spregovoriti o prim...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh