Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čas Duha in čas pričevanja

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 08. 07. 2022 / 13:11
Oznake: Molitev, Slovenija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2022 / 09:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čas Duha in čas pričevanja
Donald Turbitt (desno) pričuje, kako biti Jezusov učenec danes. FOTO: Jožef Pavlič

Čas Duha in čas pričevanja

V Sloveniji gostujeta ameriška karizmatika Peter Herbeck in Donald Turbitt.

V Sloveniji se od 6. julija mudita podpredsednik katoliške misijonske organizacije Renewal Ministries Peter Herbeck in njen član Donald Turbitt, oba poročena moža in očeta. Prvi je Slovencem spregovoril že leta 2001 v dvorani na Kodeljevem, Donald pa prihaja v Slovenijo že vrsto let. Tokrat je zadnjič v okviru omenjene organizacije, katere namen je poživiti prenovo in evangelizacijo v Katoliški cerkvi. Tudi zaradi častitljivega števila let.

Od Petra Herbecka imamo v slovenščino že prevedeno brošuro Kaj pravi Duh in knjigo V moči Svetega Duha.

Donald Turbitt. FOTO: Jožef Pavlič

Donald Turbitt je ustanovitelj mednarodnega združenja Možje sv. Jožefa (v Sloveniji deluje že več skupin). V svojih govorih in srečanjih zlasti poudarja pomen mož in očetov v družini in v Cerkvi. Najprej njihovo duhovno rast.

Turbittu so pozorno prisluhnili Možje sv. Jožefa. FOTO: Jožef Pavlič

Ameriška karizmatika je v Slovenijo povabil vrh Katoliške karizmatične prenove (PVD) na čelu s predsednikom Društva PVD dr. Janezom Cerkovnikom. Dogovorjeno je bilo, da bosta prišla k nam že lani, a ju je zaustavila epidemija covida-19. Letos pa sta, k sreči, prišla. 

V dogovoru s prevajalcem Bojanom Doljakom. FOTO: Jožef Pavlič

Na Vrhniki je kot prvi članom duhovnega gibanja Možje sv. Jožefa iz raznih slovenskih krajev v župnijski dvorani spregovoril Donald Turbitt. Dež je zunaj obilno zalival izsušeno zemljo, v dvorani pa v življenju trdo preizkušeni Donald srca in duše navzočih mož. Svoj govor je zjedril okrog prizadevanja, kako biti Jezusov učenec. 

Ivo Pivk je skrbel za dober tehnični in organizacijski potek srečanja. FOTO: Jožef Pavlič

Pri tem je zelo pomembno, da smo možje molitve, da nikdar ne klonimo, naj bo še tako hudo, se zavedamo, da vse, kar je pomembno, nekaj stane; sledimo Jezusu. Biti moramo pripravljeni na nasprotovanje, odpor in nagajanje. Biti Jezusov učenec pomeni hoditi po njegovih stopinjah do konca, nositi z njim križ. Ni večjega veselja, kot da poznamo Jezusa. Ko bomo naleteli na težave, se ne umikajmo in ne odnehajmo. Nobeden, ki to naredi, ni srečen. Ne smemo ostati na pol poti. Preden se za kaj odločimo, naredimo dober načrt. Bolje je, da naredimo eno ali dve stvari dobro kot pa veliko, vendar površno. Jezusov učenec mora biti discipliniran. Cerkev in duhovniki potrebujejo trdne in zgledne može. Poskrbimo za prijateljski odnos do duhovnika, sodelujmo z njim, mu pomagajmo, kjer le moremo, je navzočim možem svetoval ameriški gost. Posebej jim je priporočil: »Molite za svetost, redno berite in premišljujte Sveto pismo in se odpirajte Svetemu Duhu.« Za vse to in drugo so tudi skupaj molili.

Peter Herbeck (desno) je pritegnil tudi s svojim prepričljivim nastopom. FOTO: Jožef Pavlič

Drugi del srečanja pa je bil za vse zbrane po maši v župnijski cerkvi sv. Pavla. V govor Petra Herbecka nas je uvedla slavilna molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim. Herbeck je najprej govoril o tem, kaj nam Sveti Duh govori v Cerkvi in kako mi odgovarjamo na to, srečanje pa sta ameriška gosta sklenila z molitvijo nad posamezniki. To je spremljalo zelo lepo slavljenje Boga.

Veliko je k duhovni ubranosti prispevalo lepo petje slavilne skupine. FOTO: Jožef Pavlič

Herbeck je posebej poudaril: »Trenutni čas je čas Duha in čas pričevanja.« Čas duhovnega boja. Boja med ljudmi in padlimi angeli, »boja znotraj Cerkve«. »Teorija spola je satanska.« Že s. Lucija je napovedala, da se bo zadnja bitka med Kristusom in satanom bila v družini. Ikoni, podobi Boga samega. Zato jo hudič danes tako napada.

Poglobljeni v priprošnji k Svetemu Duhu. FOTO: Jožef Pavlič

Da bomo iz tega izšli zmagovito, je potrebno prerojenje v Svetem Duhu. Okrepitev s Svetim Duhom, kot je iztočnica vseh govorov ameriških gostov v Sloveniji. Zavedanje, da je Bog naredil velike in čudovite stvari v mojem življenju, zame. Bog bo svoje obljube izpolnil, pomembno pa je, da tudi mi naredimo, kar smo dolžni v odnosu do njega. Potem nas bo »napolnil z večnim veseljem«. »Veselite se v Gospodu!«, je zbrane povabil Peter Herbeck.

FOTO: FB Katoliška karizmatična prenova v Sloveniji.

»Ne bojte se! Vaše srce naj se ne vznemirja! Bodite ljudje upanja! Sveti Duh vas bo potolažil, kadar boste v skrbeh! Smo v času preizkušenj. Vsakdo izmed nas se mora odločiti, kako jih bo prestal. Svetniki se porajajo v težkih preizkušnjah,« je bil jasen in odločen Američan.

Oba govora, Turbittovega in Herbeckovega, je prevajal Bojan Doljak. Turbitt je tudi odgovarjal na vprašanja članov duhovnega gibanja Možje sv. Jožefa. Oba sta izrazila veliko veselje, da sta spet v Sloveniji, naši »prelepi deželi«.


O AMERIŠKIH KARIZMATIKIH

Peter Herbeck je podpredsednik katoliške misijonske organizacije Renewal Ministries, ki si prizadeva poživiti prenovo in evangelizacijo v katoliški cerkvi z močjo Svetega Duha. Že več kot 30 let aktivno sodeluje pri evangelizaciji in katoliški prenovi po ZDA, Kanadi, Afriki in vzhodni Evropi. Peter je sovoditelj tedenske televizijske oddaje The Choices We Face. Vodi tudi dnevno radijsko oddajo Ogenj na zemlji. Je pogost in priljublje govornik na konferencah, je avtor knjig When the Spirit Comes in Power in When the Spirit Speaks in knjižice o življenju v Svetem Duhu. Peter in njegova žena Debbie imata štiri otroke in sedem vnukov ter živita v Ann Arborju, Michigan.

Donald Turbitt je laiški misionar v organizaciji Renewal Ministries in obiskuje Slovenijo že več kot 20 let. Njegova pričevanja nagovarjajo mnoge, saj pričuje o številnih čudežih v svojem življenju in tudi v življenju tistih, za katere je molil. Posveča se novi evangelizaciji, predvsem tako, da vodi molitvena srečanja, seminarje ter duhovne vaje v ZDA in po mnogih državah po svetu. Je ustanovitelj mednarodnega združenja mož sv. Jožefa, in posebej poudarja pomen mož in očetov v družini in cerkvi, da sledijo svojim sanjam in zaupajo v Boga.


Kupi v trgovini

Sveti duh: razodetje in revolucija
Duhovna rast
10,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh