Zapri
Iskanje

Čas po anoreksiji

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 18. 01. 2022 / 17:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2022 / 14:27
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Čas po anoreksiji

Čas po anoreksiji
Hčerki pomagate tako, da jo spodbujate, siljenje res ne pomaga. FOTO: Pexels
Vprašanje bralke: Po težkem obdobju je zdaj hči znova doma. Čutim in opažam, da ni še povsem brez težav. Do nje smo nežni, prizanesljivi, ker bi ji res radi pomagali. Kaj naj naredimo, da bo znova začela jesti normalno? Kaj lahko kot mama naredim, da bo za našo mizo spet mirno, predvsem pa veselo in prijetno? Kako sploh pride do anoreksije in kako jo preprečiti?

Odgovarja: Mojca Koman, strokovnjakinja za zdravo prehrano 

Spoštovani, načeli ste izredno težko temo, za katero si želim, da je noben starš ne bi izkusil. Anoreksija namreč ni bolezen, ki bi jo zmogli premagati z nekaj dnevi počitka ali v 10 dneh z antibiotikom, ampak se motnja krepi več let in človek po prvem izbruhu ni nikoli več enak. 

Pogostejša je med dekleti in nikakor ne gre pri tem le za prehranjevanje; mnogokrat so vzrok odnosi v družini/družbi, nasilje.

Govorim o samopodobi, ki je šibka, dekle se kar naprej ocenjuje in išče potrditev v drugih. Potrebuje občutek, da je vredna, lepa, uspešna predvsem v očeh starša, ki ga najbolj ceni. 

Kadar potrditve ne dobi, išče vzroke pri sebi, praviloma z odklanjanjem hrane, ki gre navadno do takih meja, da dekle potrebuje zdravniško oskrbo.

Ko zdravniki potrdijo, da je dekle po več mesecih bolnišnične oskrbe le primerno za domače okolje, se pravi boj pravzaprav šele začne, kar ste opazili tudi sami. 

Verjamem, da vam je hudo, ko hči ocenjuje obloženo mizo, čutite, da si želi poskusiti kos kruha, sir, štruklje, kar je nekoč imela rada, morda že z roko seže, vendar se na pol poti ustavi. Ne bo šlo zlahka, to je težava, ki človeka ohromi (upam si reči) za vse življenje.

Pomagate ji tako, da jo spodbujate, siljenje res ne pomaga. Poskusite tako, da jo vključite v sestavljanje jedilnikov, v nabavo hrane in kuhanje, v pripravo mize, vendar vedno sproščeno in bolj ali manj mimogrede.

Morda je to čas, ko prevetrite svoje recepte, preizkusite nove. Sem in tja pohvalite, kadar bo uspela pojesti, kar si je naložila na krožnik, čeprav bo tega zelo malo, zanjo bo to uspeh. 

Večkrat pohvalite njen videz, vse napore in uspehe, ki jih bo nanizala v svojem vsakdanu. Namreč kar naprej se bo v vsem ocenjevala in primerjala z drugimi, saj ji primanjkuje tudi zaupanja vase. Predvsem pa ne hitite in bodite iskreni.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (3/2022). 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close