Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čas velikih premikov

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 04. 08. 2022 / 12:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2022 / 16:06
Čas velikih premikov
Ksenja Hočevar, novinarka in urednica kulture pri tedniku Družina. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Čas velikih premikov

Novinarji poletnemu času rečemo tudi čas »kislih kumaric«, ko se zdi, da je zaradi počitnic in dopustov manj dogajanja, ko manjka velikih novic za polnjenje časopisnih strani. Za Cerkev to ne velja, saj se v tem času zvrstijo številni dogodki, vsebinsko različni in duhovno bogati – ne le romanja ob največjem Marijinem prazniku, oratoriji, počitniški duhovni tedni in duhovne vaje, zgodijo se tudi premestitve duhovnikov.

Čas kislih kumaric – in to je letos ob številnih spremembah še posebej izrazito – postane čas velikih premikov. Naj se sprememba zgodi na večji ali manjši župniji, val razmišljanj, spraševanj in mnenj – »zakaj je moral oditi?«, »vzeli nam/jim ga bodo«, »pa ravno navadili smo se ga«, »bo novi znal z mladimi« … – pljuskne preko meja župnij in dekanij in se razlije po vsej deželi.

Premestitve so sestavni del duhovniške službe in ne bi smele biti tabu tema, pravi v pogovoru Peter Kokotec. Že evangelist Matej nam predstavi način duhovnikovega delovanja in oznanjevanja. »Jezus je hodil po vsej Galileji. Učil je po njihovih shodnicah in oznanjal evangelij kraljestva« (Mt 4,23). Hodil je iz kraja v kraj, nikjer ni imel stalnega doma. Po vstajenju je poslal apostole, da so nadaljevali njegovo delo. Včasih so kje ostali kratek čas, včasih spet dalj časa, beremo v Apostolskih delih. Oznanjevalci so vedno na poti, a so obenem tesno povezani s Svetim Duhom in z ljudmi, ki jim oznanjajo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh