Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Častna priznanja Boruta Meška trem nagrajencem

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 12. 2021 / 16:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2021 / 16:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Častna priznanja Boruta Meška trem nagrajencem
Nagrajenca Igor Pirkovič (drugi z leve) in Jože Možina (tretji z leve). FOTO: Spletna stran ZNP

Častna priznanja Boruta Meška trem nagrajencem

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so podelili častna priznanja Boruta Meška za leto 2021, ki jih že 10 let podeljujejo za posebne dosežke na področju novinarstva in publicistike. Tudi letos so nagrajenci trije.

Častno priznanje za življenjsko delo je prejela publicistka in pedagoginja dr. Miroslava Cencič, priznanja za posebne novinarske in publicistične dosežke pa sta se razveselila novinarja TV Slovenija dr. Jože Možina in Igor Pirkovič.

Miroslava Cencič (desno). FOTO: Ivo Žajdela

Prispevek k zgodovinskemu odkrivanju resnice o delovanju TIGR

Prejemnica častnega priznanja Boruta Meška 2021 za življenjsko delo Miroslava Cencič je svoje življenje posvetila pedagoškemu delu, po odhodu v pokoj leta 1991 pa se je posvetila zgodovinskemu raziskovanju predvojne organizacije TIGR na Primorskem, ki je delovala pod raznarodovalno italijansko oblastjo.

»K tej raziskavi jo je pritegnilo posebej to, da so bili člani TIGR tudi njeni sorodniki. Po iskanju in pogovorih s starejšimi se je kmalu povezala z znanim tigrovcem Antonom Rutarjem. Ta ji je pomagal k razkrivanju dolgo zamolčane organizacije in njenega programa, ki je zajemal osamosvojitev primorskega ozemlja izpod Italije in priključitev k slovenski matični pokrajini ter pridružitev vseh nekdanjih ozemelj od Trsta, Istre, Gorice do Reke (TIGR) Sloveniji,« so zapisali v utemeljitvi in dodali, da je s svojim raziskovanjem in publicističnimi objavami pomembno prispevala k širšemu pogledu in zgodovinskemu odkrivanju resnice o delovanju TIGR.

 Jože Možina. FOTO: Tatjana Splichal

Častno priznanje Boruta Meška 2021 za posebne dosežke Jožetu Možini

Jože Možina je slovenski zgodovinar mlajše generacije, sociolog, novinar, avtor in režiser večjih dokumentarnih filmov, za katere je prejel že številne nagrade in pohvale, tudi mednarodne. »Kot novinar je v slovenskem prostoru deležen veliko simpatij s svojo oddajo Pričevalci na TV Slovenija. Oddaja je skozi desetletja dosegla veliko število gledalcev vseh starosti, saj premika mejna polja za boljše spoznavanje in razumevanje naše polpretekle zgodovine.«

Kot enega njegovih največjih dosežkov v ZNP izpostavljajo knjigo Slovenski razkol. »Knjiga je, kot pravi sam, razširjeno doktorsko delo in jo je poglobljeno ustvarjal dve desetletji. Njeno vsebino je črpal iz dokumentov in še živih pričevalcev, tudi tistih, ki si še danes ne upajo spregovoriti v javnosti. Slovenski razkol je knjiga, ki je številnim Slovencem odprla pogled v dogajanje pred in med drugo svetovno vojno, ko so slovenski komunisti brezobzirno in neusmiljeno izvajali genocid nad delom slovenskega naroda, ki v svetovni zgodovini nima primera,« piše v obrazložitvi priznanja.

Igor Pirkovič. FOTO: Tatjana Splichal

Častno priznanje Boruta Meška 2021 za posebne dosežke tudi Igorju Pirkoviču

Igor Pirkovič je kot novinar s svojo oddajo Razkrito na TV Slovenija, v kateri gosti različne goste, od politikov do strokovnjakov posameznih strok, postal prepoznaven novinarski obraz. »Ti slovenski javnosti razkrivajo prekrite vsakdanje igre politikov, političnih strank in posameznikov, ki pomembno krojijo politiko, od katere je odvisno tudi naše življenje. V oddaji z izborom gostov in prefinjenimi vprašanji pomaga javnosti razkrivati drugačne poglede, ki gledalca opozorijo na števila vsakodnevna vprašanja, pomembna za življenje nas in narodovo bit.«

Pirkovič je tudi pesnik, pisatelj in publicist, poudarjajo v ZNP, ki s svojimi pesmimi v bralcu prebudi zavest do domovine, naroda in države. Kot so zapisali, njegove pesmi razkrivajo pesnikove lirične izpovedi o zemlji, ki so jo skozi stoletja obdelovali naši predniki. »Zato jo moramo zdaj, ko jo imamo, trdno držati v svojih rokah, ker je naša in ker so jo oblikovali ter s svojim trudom ohranjali in za nas ohranili naši očaki, v svojih pesmih sporoča Igor Pirkovič.«


Kupi v trgovini

Slovenski razkol
Zgodovina
58,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh