Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od nedelje nič več regulacije cen naftnih derivatov

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 04. 2022 / 15:29
Oznake: Gospodarstvo, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2022 / 15:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od nedelje nič več regulacije cen naftnih derivatov
FOTO: Pexels

Od nedelje nič več regulacije cen naftnih derivatov

Uredba oziroma začasni vladni ukrep regulacije cen naftnih derivatov bo v nedeljo, 1. maja, prenehal veljati. Cene naftnih derivatov se bodo tako znova prosto oblikovale na trgu.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ocenjujejo, da se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji še vedno gibale v okviru evropskega povprečja in povprečja evroobmočja.

Začasen ukrep v veljavi od 14. marca

Slovenska vlada se je zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen 14. marca 2022 odločila za začasen ukrep regulacije cen določenih naftnih derivatov. Določila je najvišje dovoljene drobnoprodajne cene, pri čemer je liter 95-oktanskega bencina znašal 1,503 evra, liter dizla pa 1,541 evra.

31. marca 2022 pa je s spremembo uredbe določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene. Ta je za liter bencina znašala 1,483 evra, za liter dizla pa 1,521 evra. »S tem je bil vladni cilj in namen zaščite potrošnikov dosežen,« so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Razmere stabilne

V vmesnem obdobju so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale. »V Sloveniji trenutno ne zaznavamo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv. Zaradi vladnega ukrepa so v Sloveniji najvišje dovoljene drobnoprodajne cene za NMB-95 in dizel že od sredine marca 2022 nižje od evropskega povprečja in povprečja v evroobmočju.«

Rekordne cene marca letos

Napovedi glede dviga cen 95-oktanskega bencina in dizla so se v začetku marca uresničile. Za liter 95-oktanskega bencina je bilo treba 8. marca na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,67 evra. Pri OMV Slovenija je cena 95-oktanskega bencina znašača 1,555 evra za liter, liter dizla pa 1,662 evra. Pri MOL Slovenija pa je liter bencina takrat stal 1,654 evra, dizla pa 1,669 evra.

Podaljšanje veljavnosti trenutne višine trošarin za energente in električno energijo

Vlada je sicer včeraj podaljšala trenutno veljavno uredbo o trošarinah za energente, s čimer se ohranjajo trenutne višine trošarin še nadaljnje tri mesece, in sicer od 1. maja do 31. julija 2022. »Tako poskušamo tudi na področju davčne politike reševati stiske prebivalstva in gospodarstva zaradi visokih cen nafte,« so pojasnili. Prav tako so podaljšali veljavnost uredbe o določitvi zneska trošarine na električno energijo, in sicer prav tako do 31. julija 2022.


Nalaganje
Nazaj na vrh