Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Cerkev se mora temeljito soočiti s krizo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 12. 2018 / 12:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2018 / 07:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Cerkev se mora temeljito soočiti s krizo«

»Cerkev se mora temeljito soočiti s krizo«

P. Lombardi za »Civilta Cattolica«: spolne zlorabe niso le problem Zahoda.

Pred februarskim srečanjem škofov na pobudo papeža Frančiška, na katerem bodo udeleženci razpravljali o zaščiti mladoletnih v Katoliški cerkvi, p. Federico Lombardi v prispevku za zadnjo številko jezuitske revije Civilta Cattolica razmišlja o tem, kako se Cerkev sooča s krizo spolnih zlorab.

Februarsko srečanje se ne bo začelo »z ničle«, vsekakor pa je »dogodek brez primere, ki si prizadeva za nujne nove korake v prihodnosti«, poudarja p. Lombardi in svari, kako si včasih »domišljamo, da je vprašanje zlorab zgolj problem zahodnega sveta, ali celo ameriškega ali anglofonskega«, v resnici pa njihova navzočnost, čeprav pogosto prikrita, lahko dramatično izbruhne v prihodnosti in je ne smemo spregledati. Ravno zato je nujno potrebno, »da se stvarnosti zazremo v obraz«.

Zmanjševanje pomena zlorab je napačna pot v prihodnost

Včasih, piše p. Lombardi, je »celo v cerkvenih krogih slišati, kako je že čas, da spremenimo temo, da ni prav, če vprašanju zlorab dajemo preveliko težo … vendar je to napačen pristop«. Če se z različnimi vidiki zlorab ne bomo poglobljeno soočili, se bo Cerkev le pomikala iz ene krize v drugo, verodostojnost duhovnikov bo omadeževana, predvsem pa bo trpelo poslanstvo Cerkve, da oznanjuje evangelij ter skrbi za izobrazbo otrok in mladih.

Benedikt XVI. prenovil kanonična merila

Prefekt Kongregacije za nauk vere, tedanji kardinal Joseph Ratzinger, se je z vprašanjem spolnih zlorab poglobljeno ukvarjal v zadnjem obdobju pontifikata Janeza Pavla II. Svoja prizadevanja je še okrepil po izvolitvi na papeški položaj. Benedikt XVI. je izdal celo vrsto »Meril za obravnavanje najhujših prestopkov«, ki jim je leta 2011 sledilo pomembno pismo škofovskim konferencam po vsem svetu, z navodili, naj pripravijo smernice za obravnavo primerov spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov.

Te smernice, piše p. Lombardi, »so tako postale pomembna referenca za spreobrnjenje in prenovo cerkvenega občestva, začenši z dramatično izkušnjo zlorab«. Osebno predanost Benedikta XVI. v teh dramatičnih dogodkih, ugotavlja nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik, »potrjujejo tudi njegova pogosta srečanja z žrtvami zlorab na različnih apostolskih potovanjih«.

Papež Frančišek proti spolnim zlorabam, zlorabi moči in zlorabi vesti

P. Lombardi v reviji Civilta Cattolica piše, da papež Frančišek odločno sledi »poti, ki jo je začrtal njegov predhodnik«. Tudi on se osebno srečuje z žrtvami spolnih zlorab. Jezuit piše tudi o pomenu nove papeške Komisije za zaščito mladoletnih, ki je bila ustanovljena decembra 2013 na pobudo papeža Frančiška, kmalu po nastopu pontifikata, vodi pa jo kardinal Sean O’Malley. Ta komisija je doslej po navedbah jezuitske revije dosegla tri pomembne rezultate: predlagane smernice, izobraževalni tečaji za novoimenovane škofe in molitveni dan, posvečen žrtvam spolnih zlorab.

P. Lombardi izpostavi še dva dokumenta, ki ju je potrdil papež Frančišek: Rescriptum iz leta 2014 in motu proprij Kakor ljubeča mati iz leta 2016. Ta dva dokumenta krepita odgovornost cerkvenih oblasti. Zelo pomembno je tudi papeževo Pismo Božjemu ljudstvu, izdano 20. avgusta 2018. Po Lombardijevih besedah papež »ne govori več le o spolnih zlorabah, ampak tudi o moči vesti« in goreče prosi vse vernike, naj se čutijo odgovorne za »sinodalno potovanje Cerkve«, da bi se lahko soočili s tem škandalom, ter naj se »odločno borijo proti sleherni obliki klerikalizma«.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh