Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkvena statistika v Avstriji: obisk bogoslužij znova narašča

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 09. 2023 / 09:15
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2023 / 10:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkvena statistika v Avstriji: obisk bogoslužij znova narašča
Stolnica sv. Štefana na Dunaju. FOTO: Vatican Media

Cerkvena statistika v Avstriji: obisk bogoslužij znova narašča

Katoliška cerkev v Avstriji oz. tamkajšnja škofovska konferenca je v teh dneh objavila svoje statistične podatke, ki prinašajo tudi nekaj spodbudnih številk.

Število katoličanov v državi se je v lanskem letu sicer nekoliko zmanjšalo, rahel porast pa je bil zabeležen pri krstih in porokah. Prihodki škofij iz cerkvenih prispevkov ostajajo bolj ali manj enaki - nekaj manj kot 500 milijonov evrov.

Razlog za 1,96-odstotni upad vernikov v avstrijski Cerkvi so večinoma izstopi iz Cerkve.

Katoliška cerkev v Avstriji je po uradnih cerkvenih statistikah lani štela 4.733.085 članov, leta 2021 pa 4.827.683: razlog za 1,96-odstotni upad so večinoma izstopi iz Cerkve. Kot je zapisano v poročilu, ki ga povzemajo pri spletnem portalu Vatican News, je trenutno veliko število izstopov verjetno posledica oddaljenosti od Cerkve, ki se je v zadnjih letih povečala zaradi koronaepidemije, po podatkih iz posameznih škofij pa so se tovrstne smernice lani še okrepile zaradi napetega splošnega gospodarskega položaja.

Obisk bogoslužij v Avstriji se je v letu 2022 nekoliko povečal. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je ilustrativna)

Znova več rednih obiskovalcev bogoslužij

Obisk bogoslužij v Avstriji se je v letu 2022 nekoliko povečal: ob obeh preštevanjih nedeljnikov je bilo zabeleženih 309.000 oz. 366.000 vernikov, kar je občutno več kot v letih 2021 in 2020. Slednji seveda veljata za izjemni zaradi koronaepidemije. Pred epidemijo je nedeljska bogoslužja v Avstriji obiskovalo okoli pol milijona vernikov. V primerjavi s tem so podatki za leto 2022 vendarle bistveno nižji.

Leta 2021 je bilo verjetno veliko »nadomestnih« krstov, ki jih med epidemijo ni bilo mogoče opraviti, lansko leto pa je bilo to število bistveno manjše.

Povečanje števila krstov in porok

Leta 2022 so v avstrijski Cerkvi zabeležili 45.706 krstov, kar je rahlo povečanje v primerjavi z letom 2021 (45.541). Leta 2020 je bilo zaradi koronaepidemije krščenih le 32.521 oseb. Leta 2021 je bilo verjetno veliko »nadomestnih« krstov, ki jih med epidemijo ni bilo mogoče opraviti, lansko leto pa je bilo to število bistveno manjše. V letih pred epidemijo je bilo skupno število krstov razmeroma stabilno.

Zaradi epidemije je najverjetneje prišlo do določenega zamika tudi pri cerkvenih porokah: po dveh manj številčnih letih se je leta 2022 znova poročilo približno enako število parov kot pred korono.

Število duhovnikov v Avstriji je v zadnjih letih razmeroma stabilno. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je ilustrativna)

Duhovniki, diakoni, redovni poklici

Po uradnih cerkvenih statističnih podatkih je leta 2022 v Avstriji delovalo 3.403 duhovnikov, to število pa je v zadnjih letih razmeroma stabilno. Od tega je večina (1.692) škofijskih duhovnikov, 485 tujih in 1.226 redovnikov z mašniškim posvečenjem. 145 škofijskih duhovnikov iz Avstrije svojo duhovniško službo opravlja v drugih državah po svetu.

V zadnjih letih se je v Avstriji povečalo število stalnih diakonov, ki jih je po uradni statistiki za lansko leto 767, kar je doslej najvišje število. Nekoliko je upadlo število redovnih poklicev, in sicer tako med moškimi kot med ženskami.

Nov datum za cerkveno statistiko

Avstrijska škofovska konferenca je na zadnjem spomladanskem zasedanju sklenila spremeniti način objave statističnih cerkvenih podatkov: v prihodnje ne bodo več objavljali začasnih podatkov na začetku leta, temveč bodo ob začetku šolskega oz. akademskega leta, torej v začetku ali sredini septembra, objavili že uradne (tudi finančne) podatke za preteklo leto.

Nalaganje
Nazaj na vrh