Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cesta – preizkus ljubezni do bližnjega

Objava: 13. 07. 2007 / 10:37
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cesta – preizkus ljubezni do bližnjega

Pastoralna navodila za udeležence v prometu

Papeški svet za migrante in popotnike je nedavno izdal dokument z naslovom Navodila za pastoralno oskrbo na cesti. Prvi del je namenjen udeležencem v prometu, drugi pastoralni pomoči pocestnicam, tretji otrokom s ceste, četrti pa brezdomcem.

Da smo ljudje »na poti«, nam govorita Stara in Nova zaveza. Še posebej o tem, da nam našo življenjsko pot razsvetljujeta Bog in božja beseda. Kristus je sam sebe imenoval »pot«.

Vse to nam pomaga, kolikor se tega zavedamo, da nam je pot namenil Bog, vendar smo pri tem, kako se na njej vedemo, svobodni. Ko uporabljamo razna vozila in poti, po katerih se vozimo, pa moramo biti vsekakor zelo odgovorni. Žal se tega številni ne zavedajo, ne spoštujejo prometnih znakov, menijo, da imajo na cesti pravico uveljavljati svoja pravila, »pravico«; cesta jim postaja priložnost za izkazovanje moči s pomočjo stroja, za nadvlado nad drugimi. Z nenadzorovanim in neobvladanim vedenjem ogrožajo sebe in druge udeležence v prometu, še posebej, če vozijo pod vplivom alkohola, mamil in drugih snovi oziroma v stanju, ko ne bi smeli sesti za volan. O posledicah takšnega ravnanja, za katero je v večini primerov odgovoren (kriv) človek, govorijo alarmantne številke. V dvajsetem stoletju je v prometnih nesrečah umrlo okrog 35 milijonov ljudi, milijarda in pol pa je bilo ranjenih. Samo leta 2000 je po svetu na cestah ugasnilo 1.260.000 življenj. Devetdeset odstotkov prometnih nesreč je povzročil človek sam.

Navodilo udeležence v prometu izrecno svari, naj ne kršijo pete božje zapovedi, ki pravi: »Ne ubijaj!« in sedme: »Ne kradi!«
Pove, kako so že papeži od Pija XII. ( leta 1956) do Janeza Pavla II. udeležence v prometu opozarjali na odgovorno vožnjo pri polni zavesti in sposobnostih.

Prav posebej priporoča, naj voznik (in sopotniki) pred začetkom vožnje naredi znamenje križa, se priporoči angelom varuhom, sv. Krištofu, zavetniku voznikov, nadangelu Rafaelu, Devici Mariji, ki je tudi bila popotnica. Tako bo sebe in druge izročil v božje varstvo, kar je vsekakor potrebno, če pomislimo, da je leta 2001 vozilo po cestah sveta 57 milijonov motornih vozil, in se zavedamo, kaj vse se lahko zgodi po človeški nespameti, neodgovornosti in napakah na cesti.

Cerkev zato poudarja preventivno vzgojo in izobraževanje udeležencev v prometu od otrok od ostarelih. Pastoralna oskrba voznikov, potnikov in drugih, povezanih s prometom, spada k njenim sodobnim evangelizacijskim prizadevanjem in nalogam.

J.P.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh