Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Civilna sodba zoper duhovnika Andreja Zrima pravnomočna

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 11. 2022 / 10:06
Oznake: Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2022 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Civilna sodba zoper duhovnika Andreja Zrima pravnomočna
Župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. FOTO: Ivo Žajdela

Civilna sodba zoper duhovnika Andreja Zrima pravnomočna

V zvezi s škofovim zaprosilom konec oktobra, ki ga je Okrožno sodišče v Murski Soboti prejelo v začetku novembra, glede poteka postopka zoper nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima, je sodišče škofa Štumpfa 14. novembra obvestilo, da je s sodbo Okrožnega sodišča v Murski Soboti Andrej Zrim spoznan za krivega kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja po prvem odstavku 174. člena Kazenskega zakonika.

S soboške škofije so v kratkem sporočilu, objavljenem na škofijski spletni strani zapisali: »Po sodbi Višjega sodišča v Mariboru z dne 25. 8. 2022 je tako sodba naslovnega sodišča postala pravnomočna in tudi izvršljiva. Zoper odločitev v skladu z zakonom so možna samo še izredna pravna sredstva.«

Kot so še dodali, do izteka kazni civilnega sodišča za obsojenega duhovnika velja tudi naložena kazen Metropolitanskega sodišča v Ljubljani.

Pred štirimi leti umik iz ljutomerske župnije

Po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja ekspertne skupine, ki deluje pri Slovenski škofovski konferenci, se je moral dotedanji župnik Andrej Zrim aprila 2018 zaradi suma kaznivega dejanja umakniti iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. Kot je takrat pojasnil škof Štumpf, to ne pomeni, da je osumljeni kriv. Vse skupaj naj bi pokazal postopek.

Odločitev Metropolitanskega cerkvenega sodišča

Decembra 2019 je Metropolitansko cerkveno sodišče v zvezi z zunajsodnim pravnim kazenskim postopkom proti duhovniku Andreju Zrimu sporočilo: »Gospod Andrej Zrim, duhovnik murskosoboške škofije, je bil v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v zunajsodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Naloženi so mu bili določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno končana ustrezna terapija.«

Kupi v trgovini

Spolnost - cerkvena zadrega?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh