Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

COP26: papež svari, da se čas za rešitev planeta izteka

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 11. 2021 / 17:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2021 / 17:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
COP26: papež svari, da se čas za rešitev planeta izteka
Vigilija med podnebno konferenco COP26 v Glasgowu FOTO: Vatican Media

COP26: papež svari, da se čas za rešitev planeta izteka

Papež Frančišek je ob zasedanju podnebne konference v Glasgowu napisal pismo škotskim katoličanom, v katerem jih vabi, naj skupaj z njim molijo za »modrost in moč« svetovnih voditeljev, ki se srečanja udeležujejo, ter ljudi po vsem svetu svari, da se »čas izteka«.

Sveti oče v pismu, ki ga je v teh dneh objavila glasgowska nadškofija, še opozarja, da »te priložnosti ne smemo zapraviti,« poroča spletni portal Vatican News, saj se bomo morali v nasprotnem primeru »soočiti z Božjo sodbo, ker nismo bili vestni upravitelji sveta, ki nam ga je zaupal v oskrbo«.

Velik moralni izziv našega časa

Papež Frančišek izraža obžalovanje, da se podnebne konference COP26 v Glasgowu ni mogel udeležiti osebno in se ob tej priložnost srečati s tamkajšnjimi katoličani. Vendarle pa je hvaležen vernikom, da so se mu pridružili v molitvi za uspešen zaključek zasedanja, ki se sooča »z enim največjih moralnih izzivov našega časa: ohranitvijo Božjega stvarstva, ki nam je bilo »zaupano kot vrt, ki bi ga morali negovati, in kot skupni dom naši človeški družini«.

Božje stvarstvo nam je bilo zaupano kot vrt, ki bi ga morali negovati, in kot skupni dom naši človeški družini.

Papež v pismu poziva k molitvi za »modrost in moč« vseh svetovnih voditeljev, ki jim je zaupano vodenje mednarodne skupnosti, »ko si prizadevajo za soočenje s težkim izzivom, da bi sprejeli konkretne odločitve, navdihnjene z odgovornostjo do sedanjih in prihodnjih rodov«.

Vztrajanje v preizkušeni zvestobi

Papež je pismo napisal 9. novembra letos, na god sv. Janeza iz Laterana, ki »simbolno predstavlja cerkveno vez v veri in ljubezni s Petrovim sedežem«. Škotske vernike prosi, naj molijo zanj in vse škofe vesoljne Cerkve, ter jih spodbuja, naj vztrajajo v svoji »preizkušeni zvestobi Gospodu in Njegovi Cerkvi«.

Obnovitev zaveze

V teh zahtevnih časih, piše sveti oče, »naj vsi Kristusovi sledilci na Škotskem obnovijo svojo zavezo, da bodo prepričljive priče radosti evangelija in njegove moči, da prinaša luč in upanje v vseh prizadevanjih za izgradnjo prihodnosti v pravičnosti, bratstvu in blaginji, tako materialni kot duhovni«.

Škotski katoličani naj bodo prepričljive priče radosti evangelija.

Papež Frančišek pismo sklene z zagotovilom, da moli za škotske katoličane in jih izroča »v ljubečo priprošnjo Marije, Matere Cerkve«.

Jutri uradni zaključek podnebne konference

Podnebna konferenca COP26 v Glasgowu se uradno zaključuje jutri, 12. novembra. Zasedanja se je osebno udeležilo več kot sto predsednikov držav in vlad ter številne delegacije z vsega sveta. Papež Frančišek je že pred začetkom zasedanja večkrat pozval k učinkovitim rešitvam za okoljsko in podnebno krizo.

Nalaganje
Nazaj na vrh