Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čustven sprejem ukrajinskih sirot v Postojni

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 03. 05. 2022 / 11:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2022 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čustven sprejem ukrajinskih sirot v Postojni
Nov dom za ukrajinske otroke iz sirotišnice v Lugansku. FOTO: Občina Postojna

Čustven sprejem ukrajinskih sirot v Postojni

V Savini pri Postojni so sprejeli 20 ukrajinskih otrok, starih med enim in tremi leti pol. Gre za otroke iz sirotišnice v Lugansku, ki jih spremlja 18 spremljevalcev in njihovih otrok.

Informacijo o prihodu je potrdil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, ki je za STA povedal, da so bili potniki neprekinjeno na poti 24 ur, nad toplim sprejemom ob prihodu in namestitvijo pa so bili prijetno presenečeni.

Palačinke za sprejem

»To srečanje je bilo precej čustveno, gre za spremembo, ko ljudje iz vojnega stanja pridejo v neko mirno sredino, kjer so začutili tudi toplino domačinov, ki so jih že ob prihodu pozdravili,« je bil iskren Curk. 

Otrokom so ob prihodu ponudili palačinke in sadje. Veliko je k toplemu sprejemu pripomoglo, da so jih pričakale tudi vzgojiteljice vrtca iz Postojne, ki so pomagale pri prenašanju otrok iz avtobusa, pomagale pa so jim tudi pri prvem obroku. Še danes bodo otroci imeli zdravniški pregled, potem pa jih bodo namestili v Slavini. Ukrajinski begunci so bili nad urejenostjo novih bivališč vidno presenečeni in z razmerami zelo zadovoljni, je še povedal Curk.

Brez težav na poti

Na pot se je skupina odpravila včeraj, potovali so brez težav, saj je šlo za dobro usklajen projekt mednarodnega odprtja poti. Tako so v Slovenijo prispeli v zelo kratkem času.

Gre za sirote in otroke brez spremstva staršev iz Luganske sirotišnice številka 2. Skupaj je prišlo 38 beguncev iz Ukrajine, poleg 20 sirot še 18 spremljevalcev s svojimi otroki, med njimi tri zdravnice in štiri medicinske sestre, ostali naj bi do preklica vojnega stanja v Ukrajini. 

Nalaganje
Nazaj na vrh