Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred dnevom odprtih vrat Škofijske klasične gimnazije

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 01. 2023 / 07:30
Oznake: Mladi, Šola
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2023 / 07:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred dnevom odprtih vrat Škofijske klasične gimnazije
Razposajeni dijaki prvega letnika. FOTO: Arhiv ŠKG

Pred dnevom odprtih vrat Škofijske klasične gimnazije

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Zavodu sv. Stanislava bosta v sobotnih dopoldanskih urah odprla vrata osnovnošolcem, njihovim staršem in vsem, ki jih zanima življenje in delo v obeh srednješolskih enotah zavoda.

Sobotni program bo organiziran med 9. in 13. uro, prinaša pa zanimiv in pester nabor različnih vsebin. »Po kratkem skupnem uvodnem programu se bodo lahko obiskovalke in obiskovalci udeležili različnih ur pouka, si ogledali odprto vajo pevskega zbora, se udeležili vodenega ogleda po naši ustanovi, obiskali dijaški dom, ogledali sobe in izmenjali besede z dijakinjami in dijaki. Na stojnicah pa bodo lahko poklepetali z našimi starši, svetovalno službo in predstavniki glasbene šole,« je za spletno Družino povedal ravnatelj Škofijske klasične gimnazije Rihard Režek.

Ravnatelj Škofijske klasične gimnazije Rihard Režek. FOTO: Tatjana Splichal

Dobri prostorski in kadrovski pogoji

Za naslednje šolsko leto so razpisali kar šest oddelkov prvih letnikov. »To nam omogočajo dobri prostorski in kadrovski pogoji, hkrati pa smo želeli s to odločitvijo priti naproti tudi prošnji ministrstva, ki nas je k povečanju obsega razpisnih mest spodbudilo. Očitno nas poleg tega, da zaznavajo povečane potrebe po vpisnih mestih v gimnazijske programe, prepoznavajo kot uspešno in zaupanja vredno vzgojno izobraževalno inštitucijo,« je vesel Režek: »Poleg družboslovno-humanističnih in naravoslovnih predmetov, ki jih imajo tudi državne gimnazije, se ponašamo z res dobrimi pogoji za razvoj glasbenih talentov.

FOTO: Arhiv ŠKG

Več kot 650 dijakov

Škofijsko klasično gimnazijo ta čas obiskuje 653 dijakinj in dijakov, zaposlenih pa je približno 70 profesoric in profesorjev, v dijaškem domu pa 10 vzgojiteljic in vzgojiteljev. »Pomembno se mi zdi dodati, da poleg strokovnega kadra za naše dijakinje in dijake skrbijo še številni tehnični delavci, kot so zaposleni v kuhinji, na recepciji, vzdrževalci, čistilke in čistilci, zaposleni v upravi. Vsak na svoj način pripomore k temu, da vzgojno izobraževalni proces nemoteno poteka.«

FOTO: Arhiv ŠKG

V različnih zborih poje skoraj polovica dijakov

Na šoli deluje kar pet šolskih zborov, v katerih poje skoraj polovica dijakov. Poleg tega ponujajo dobre možnosti za razvoj posameznika na športnem področju, saj njihove notranje prostore in zunanjost bogatijo številne športne površine, plezalne stene, fitnes ipd. »Med dijaki so najbolj priljubljene duhovne obnove in ekskurzije, ki se jih vedno udeležuje celotna razredna skupnost. Poleg tega imajo dijaki tudi možnost, da sodelujejo pri najrazličnejših izmenjavah s šolami iz tujine.«

FOTO: Arhiv ŠKG

Za pisanje domačih nalog 40 minut dnevno

Letošnji dijaki prvega letnika v povprečju porabijo na dan okoli 40 minut za pisanje domačih nalog, učenju pa namenijo nekaj več kot uro in pol na dan. Večinoma hodijo spat enkrat do polnoči in si za to vzamejo približno sedem ur. »Glede na to, da so številni dijaki uspešni tudi izven šole, predvsem na glasbenem in športnem področju, se ni bati za te mlade. Nasprotno, ko sami poudarjajo, kako skrbijo za to, da nihče ne bi izključeval sošolcev, kako postajajo ponosni na to, da so škofijci in da vedo zakaj hodijo v šolo, smo lahko kot šolska skupnost ponosni nanje,« pravi pomočnica ravnatelja Lily Schweiger Kotar.

FOTO: Arhiv ŠKG

Jegličev dom vabi do 70 novink in novincev

Marsikdo, ki se odloči za njihovo šolo, se odloči tudi za bivanje v njihovem dijaškem domu, dodaja ravnatelj: »Vse to, kar dopoldne nudi gimnazija, popoldne dopolnjuje dijaški dom. S to razliko, da je naš dom res dom – moja rast, moja skupnost, moj dom.« V njihovem Jegličevem dijaškem domu biva nekaj manj kot 200 dijakinj in dijakov. V naslednjem šolskem letu pa se veselijo vsaj dveh novih vzgojnih skupin. »Veseli bomo, če se nam pridruži 70 novink in novincev. Če bo kakšen več in bo pravočasno oddal vlogo, pa bomo našli prostor tudi zanjo ali zanj,« zagotavlja Režek.



Kupi v trgovini

Razprodano
Teologija telesa za mlade - priročnik za voditelje
Za mladino
34,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh