Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Protest v Ljubljani tudi proti ukinitvi prevoza za otroke s posebnimi potrebami

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 09. 2023 / 13:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2023 / 20:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Protest v Ljubljani tudi proti ukinitvi prevoza za otroke s posebnimi potrebami
Protestniki se bodo pred Magistratom zbrali uro pred začetkom seje Mestnega sveta. FOTO: Marko Mesojedec

Protest v Ljubljani tudi proti ukinitvi prevoza za otroke s posebnimi potrebami

Pred današnjo 7. sejo Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana bodo mestni svetnik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc in njegovi somišljeniki ob 14.30 pred Magistratom vnovič izpeljali protestni shod.

Tokratni protestni shod »PROTI Jankovićevemu nasilju, ZA zdravnike in ZA čisto vodo«, kar je bilo vodilo prejšnjih shodov, ima dodatek, saj bo tudi protest proti županovi podražitvi vrtcev in ukinitvi organiziranega brezplačnega prevoza za otroke s posebnimi potrebami v šolo in iz nje v Ljubljani. »Pridite, vaš glas je pomemben!« vabi Aleš Primc.

Sramotno, nezakonito in diskriminatorno

Na temo »sramotne, nezakonite in diskriminatorne« ukinitve organiziranega prevoza otrok s posebnimi potrebami v šolo in iz nje v Ljubljani je Primc na podlagi 97. člena Poslovnika MOL sestavil tudi pisno svetniško vprašanje in pobudo s pričakovanjem, da MOL v najkrajšem času izvede razpis, zanimiv za izvajalce, v vmesnem obdobju pa takoj uredi prevoz prek mreže svojih podjetij, denimo LPP.

Neuspeli javni razpis

Na MOL so sicer staršem otrok s posebnimi potrebami pojasnili, da je razlog za ukinitev organiziranega prevoza v neuspelem javnem razpisu, na katerega se ni prijavil noben ponudnik. Primc izpostavlja, da je bilo to znano že 20. julija 2023, torej je bilo več kot dovolj časa za izvedbo novega razpisa ali za izvedbo drugačne organizacije prevoza.

Novega razpisa se ne načrtuje

»Na seji Odbora za predšolsko vzgojo in izobraževanje (PVI) je vodja oddelka za PVI Mestne občine Ljubljana Marija Fabčič povedala, da novega razpisa še ni bilo in se ga niti ne načrtuje, saj da sta MOL in Center Janeza Levca z vsemi starši našla rešitve, da bodo starši dobili brezplačno urbano za prevoze z mestnim prometom oziroma plačano kilometrino 0,21 €/km, in da bo dejstvo, da ne bo več organiziranega prevoza učencev s posebnimi potrebami, prispevalo k večji socialni vključenosti teh učencev in njihovi večji samostojnosti,« je zapisal Primc.

Ni res, da so starši zadovoljni in da Občina nima zakonske obveznosti

Fabčičeva je, nadaljuje Primc, izpostavila tudi, da je pri izvajanju prevozov prihajalo do napetosti med starši in izvajalci, ter da MOL nima zakonske obveznosti zagotavljanja organiziranega prevoza otrok s posebnimi potrebami v šolo in iz nje. »Da so starši zadovoljni s sedanjim stanjem, ni res, kar vem iz prve roke na podlagi stika s starši. Da pa Občina nima zakonske obveznosti zagotavljanja prevoza, tudi ne drži, saj 56. člen Zakona o osnovni šoli jasno nalaga to dolžnost Občini,« opozarja Primc.

Lažje usklajevanje družinskih in službenih obveznosti

Po njegovem iz pojasnil predstavnice MOL izhaja, da gre za enostransko in nezakonito ukinitev s strani župana Zorana Jankovića in oddelka za PVI, kar je zanj nesprejemljivo. »Organiziran prevoz otrok s posebnimi potrebami v šolo in iz nje je njihova pravica, ki je bila spoštovana in se je izvajala dolgo obdobje ter mnogim družinam omogočala lažje usklajevanje družinskih in službenih obveznosti,« je pojasnil Primc.

Le na nekaj lokacijah v mestu

To je po njegovem pri družinah z otroki s posebnimi potrebami velikokrat zelo zahtevno, neprimerljivo z družinami, ki otrok s posebnimi potrebami nimajo. Obenem so šole za osnovnošolce v rednih osnovnih šolah razmeroma enakomerno razporejene po vsej občini, medtem ko so lokacije šol za otroke s posebnimi potrebami zgolj na nekaj točkah v mestu.

Ukinitev ob več kot 500-milijonskem proračunu

»Ukinitev organiziranega prevoza otrok s posebnimi potrebami v šolo in iz nje je velika sramota za Zorana Jankovića in MOL. Ob več kot 500-milijonskem proračunu je nesprejemljivo, da je MOL ukinila organiziran prevoz učencev s posebnimi potrebami v šolo in iz nje. Ukinitev je nezakonita, nedopustna in predstavlja diskriminacijo otrok s posebnimi potrebami in njihovih staršev,« je svetniško vprašanje in pobudo zaokrožil Aleš Primc.

Zvišanje cene vrtca

Sicer pa bo ljubljanski mestni svet danes razpravljal tudi o predlogu Sklepa o določitvi cen programov predšolske vzgoje v javnih vrtcih in dodatnih ugodnostih za starše, ki predvideva 15-odstotno povečanje cen plačila staršev, čemur glasno nasprotujejo v opoziciji, predlog te točke z dnevnega reda današnje seje pa sta vložila Svetniški klub Levice in svetnica Vesne – zelene stranke dr. Jasminka Dedić.

Neodvisen strokovni pregled kanala C0

Na dnevnem redu 7. seje pa bo tudi Primčeva pisna svetniška pobuda z zahtevo za izvedbo neodvisnega strokovnega pregleda kanala C0 zaradi poplav. »Zahtevam, da se izvede neodvisen strokoven pregled stanja cevi in kanalete na trasi kanala C0 ob navzočnosti javnosti z namenom, da se ugotovi, kakšno škodo so poplave in dvig podtalnice naredili na ceveh in kanaleti kanala C0,« je v pobudi zapisal Aleš Primc.

Ustavitev vseh nadaljnjih del do izvedbe strokovnega pregleda

»Predlagam, da se oblikuje neodvisna strokovna skupina strokovnjakov tehničnih strok, v katero člane predlagajo vse svetniške skupine v Mestnem svetu. Njena naloga bo koordinacija in spremljanje strokovnega pregleda stanja kanala C0 po poplavah 4. in 5. avgusta. Zahtevam, da se do izvedbe strokovnega pregleda ustavijo vsa nadaljnja dela na trasi kanala C0 in se s tem prepreči ogrožanje pitne vode in nadaljnje nepotrebne stroške,« je še zapisal Primc.

Nalaganje
Nazaj na vrh