Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes goduje Rožnovenska Mati Božja

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 07. 10. 2020 / 10:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2020 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes goduje Rožnovenska Mati Božja

Danes goduje Rožnovenska Mati Božja

Današnji praznik ima svoj izvor v 16. stoletju.

Piran, župnijska cerkev sv. Jurija. FOTO: Ivo Žajdela.

Ime rožni venec izhaja iz latinskega izraza »rosarium«, »venec rož«. Prispodoba izhaja iz venca rož, ki so ga nekoč polagali na glavo nevestam. Mi pa z molitvijo rožnega venca spletamo naše prošnje in zahvale ter jih podarjamo nebeški Materi.

Ob molitvi rožnega venca premišljujemo glavne skrivnosti iz Kristusovega in Marijinega življenja.

Molitev rožnega venca je razdeljena na tri dele: veseli, žalostni in častitljivi del. Sveti Janez Pavel II. je kasneje dodal še svetli del, v katerem premišljujemo o najbolj odločilnih dogodkih Jezusovega javnega delovanja.

Zgodovina praznika

Sredi 16. stoletja je Evropi grozila muslimanska nevarnost, ki so jo predstavljali turški osvajalci. Papež Pij V. si je na vso moč prizadeval, da bi bili Turki premagani. Vse verne je zato prosil, naj Mater Božjo z molitvijo rožnega venca kličejo na pomoč.

Dne 7. oktobra 1571 je res prišlo do velike bitke, v kateri so bili Turki povsem poraženi. Papež je zmago pripisal Marijinemu varstvu in je določil, da se v spomin na ta dogodek vsako leto 7. oktobra obhaja praznik Marije Zmagovalke.

Kasnejši papež Klemen XII. je predlagal, da naj bo vsako leto prva nedelja v oktobru rožnovenska nedelja. Papež Leon XIII. pa je bil tisti, ki je mesec oktober razglasil za mesec rožnega venca.

Upodobitve Rožnovenske Matere Božje

Rožnovenska Mati Božja je zavetnica številnih škofij in dežel. Pri nas so ji posvečene tri župnijske cerkve.

Rožnovenska Mati Božja je običajno upodobljena, kako sedi na oblaku z detetom Jezusom v naročju, rožni venec pa izroča sv. Dominiku. Ta svetnik je namreč ustanovil Bratovščino psalterija naše ljube Gospe.

Molitev rožnega venca

Mnoge pesmi, ki jih prepevamo v mesecu oktobru, mesecu rožnega venca, so napisane Mariji v čast. Ena izmed njih je: Kraljica venca rožnega, naj celi svet ti hvalo da! Prav je, da se Marije, naše Matere in pomočnice, spomnimo tudi z molitvijo rožnega venca.

Nekoč je bila v molitev rožnega venca ob večerih vključena vsa družina. Nikar ne pozabimo na to lepo navado in molitev rožnega venca približajmo tudi našim otrokom in vnukom.

Mnogi svetniki so bili prepričani, da je rožni venec najboljše orožje in najboljša obramba, ki jo premoremo. Tudi Carlo Acutis, italijanski mladenič, ki bo čez nekaj dni razglašen za blaženega, je zapisal: »Rožni venec je najkrajša lestev do nebes.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh