Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes je žegnanjska nedelja

Za vas piše:
M. M.
Objava: 31. 10. 2021 / 08:23
Oznake: Župnija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.10.2021 / 08:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes je žegnanjska nedelja
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Danes je žegnanjska nedelja

V tistih župnijskih ali podružničnih cerkvah, kjer (več) ne poznajo obletnice posvetitve, to obhajajo v nedeljo pred praznikom vseh svetih. V letošnjem primeru je to danes, le dan pred praznikom vseh svetih.

Vsaka posvečena cerkev, župnijska in podružnična, slovesno praznuje obletnico posvetitve, slovesni praznik naslova (zavetnika) in godove tistih svetnikov ali blaženih, katerih posmrtni ostanki so shranjeni ali pokopani v cerkvi. Ob takem prazniku v cerkvah potekata maša in molitveno bogoslužje, pravijo na Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

Kdaj obhajanje posvetitve?

Posvečena cerkev obhaja pravo obletnico posvetitve na sam dan posvetitve oziroma na nedeljo prej ali pozneje, če je to ena izmed navadnih nedelj. Obletnico posvetitve cerkve sicer obhajajo na najbližji dan, ki ni praznik ali slovesni praznik.

Kaj, če ne poznajo letnice posvetitve?

V tistih cerkvah, pri katerih obletnice posvetitve (več) ne poznajo, obhajajo obletnico posvetitve v nedeljo pred praznikom vseh svetih, torej na žegnanjsko nedeljo. Ta dan smejo za obletnico posvetitve izbrati tudi druge posvečene cerkve, zlasti starejše. Slovenska škofovska konferenca priporoča, da se krajevno občestvo za prvo ali drugo možnost obhajanja tega praznika odloči za stalno.


Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh