Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dediščina Cirila in Metoda – načrt za Evropo

Za vas piše:
Bogdan Vidmar
Objava: 31. 07. 2023 / 10:49
Oznake: Družba, Kultura
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2023 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dediščina Cirila in Metoda – načrt za Evropo
Odprtje razstave o sv. Cirilu in Metodu v Concordii Sagittarii. FOTO: Riccardo Pellegrini

Dediščina Cirila in Metoda – načrt za Evropo

V soboto, 29. julija 2023, je v italijanski Concordii Sagittarii potekalo odprtje razstave o sv. Cirilu in Metodu, ki je bila javnosti sicer predstavljena že večkrat, štirikrat tudi v Sloveniji.

Concordia Sagittaria pri Portogruaru se kot hči Ogleja ponaša z romansko katedralo sv. Štefana in arheološkimi najdbami iz rimske dobe (terme, most, bazilika in krstilnica, sarkofagi vojaškega pokopališča …). Mesto se je imenovalo Iulia Concordia. Ustanovljeno je bilo okoli l. 42 pr. Kr. Bilo je pomembno, saj je skozenj vodila rimska cesta iz Rima proti Ogleju, Emoni in naprej do Beograda, Niša in Konstantinopla. Tu naj bi bil sklenjen mir med Rimljani in Kelti. Sedanje ime Concordia Sagittaria je dobilo l. 1868 po delavnici puščic (lat. Sagittae), ki je tu delovala v 4. st. po Kr.

Sv. Janez Pavel II. mesto obiskal 1. maja 1992

Mesto je bilo pristanišče, saj je bilo po reki Lemen povezano z morjem. Pred katedralo sv. Štefana stoji kip sv. Janeza Pavla II., ki je mesto obiskal 1. maja 1992. Ta papež je sv. brata Cirila in Metoda, ki sta verjetno potovala v Rim tudi skozi Concordio Sagittario, razglasil za sozavetnika Evrope (1980) in o njima napisal okrožnico (1985). S tem se je sv. Janez Pavel II. preroško zavzel za širitev EU na Vzhod, do česar je tudi prišlo. Več kot dovolj razlogov, da se je župnija odločila, da letos ob župnijskem prazniku gosti razstavo o sv. Cirilu in Metodu.

Sergio Pellegrini in Tatjana Rojc

Razstavo sta predstavila Sergio Pellegrini, pobudnik in organizator razstave, in Tatjana Rojc, poslanka v rimskem parlamentu, po stroki literarna zgodovinarka, pesnica in pisateljica.

Svoja prizadevanja predstavil v treh zbornikih

Sergio Pellegrini je bil direktor Kulturnega Centra Studium iz Gorice. Sodeloval je tudi pri pripravi razstav o Galileju Galileju, o sv. Štefanu Ogrskem, Dostojevskem … V preteklosti je v Gorici organiziral številna predavanja in srečanja. Mnogi se spominjajo srečanj v okviru gibanja Comunione e liberazione (Občestvo in osvoboditev), ko je v Slovenijo prihajal Francesco Ricci … Svoja prizadevanja je Sergio predstavil v treh zbornikih, ki so dokument o prizadevanjih vseh vpletenih v mednarodna srečanja na krščanskih temeljih.

Imenitna slika sv. bratov v cerkvi v Gorici

V župnijski cerkvi sv. Jožefa Delavca v Gorici, na njegovo pobudo, visi imenitna slika sv. bratov, delo Paola Orlanda, ki je slikarstvo študiral v Sankt-Peterburgu.

Pobudnik za postavitev spomenika na meji

Sergio je tudi pobudnik za postavitev spomenika sv. Cirilu in Metodu ter sv. Benediktu, ki je postavljen na meji med Italijo in Slovenijo. Z italijanske strani proti Sloveniji sta upodobljena sv. brata Ciril in Metod, s slovenske strani proti Italiji pa sv. Benedikt. Načrt za spomenik je napravil slikar Paolo Orlando, delo pa so izvedli mladi izdelovalci mozaikov iz Spilimberga (Associazione Skultura 2001).

Ozadje, ki je vplivalo na odločitev za razstavo

Sergio Pellegrini je predstavil ozadje, ki je vplivalo na to, da je prišel do odločitve za to razstavo. Brez srečanja z don Luigijem Giussanijem, don Francescom Riccijem in Vinkom Kobalom te razstave ne bi bilo. Člani gibanja Comunione e liberazione (Občestvo in osvoboditev) so prihajali v Slovenijo (Jugoslavijo), na Poljsko …, ne v prvi vrsti zato, da bi spoznavali naravo in mesta, marveč osebe. Tako so se srečevali tudi s Karlom Wojtylo, poznejšim papežem.

Na odprtju razstave. FOTO: Riccardo Pellegrini

Odmeven Credo Alojza Rebule

Pellegrini je bil eden od organizatorjev srečanja v Ogleju in Gradežu (1987), na katerem se je zbralo okoli 1500 študentov iz Slovenije in Italije. Na to srečanje so povabili pisatelja Alojza Rebulo, ki je pripravil odmeven Credo (šest srani dolg govor). Ob vstopu Slovenije v EU (1. maja 2004) ga je motilo, da se govori le o ekonomskih in političnih problemih, vprašanje kulture in identitete Evrope pa je povsem zanemarjeno. Kaj sv. brata Ciril in Metod sporočata Evropi, ki je ponovno v krizi, danes? Je mogoče živeti v miru, četudi smo med seboj različni?

Dvojezična razstava prvič predstavljena že leta 2007

Dvojezična razstava je bila pripravljena v okviru Kulturnega centra Studium iz Gorice (Centro culturale Regionale Studium di Gorizia) ob sodelovanju številnih inštitucij, teologov, drugih znanstvenikov in umetnikov. Prvič je bila predstavljena na goriškem gradu l. 2007. Poleg razstave je bil izdan tudi dvojezičen katalog o razstavi.

Pomen sv. bratov Cirila in Metoda za Evropo

Tatjana Rojc, ki je sodelovala tudi pri pripravi razstave, saj je prevedla vsa besedila v slovenski jezik, je na odprtju razstave v Concordii Sagittarii v izredno izpiljenem predavanju predstavila pomen sv. bratov Cirila in Metoda za Evropo. Govorila je o krščanskih koreninah Evrope, o pomenu glagolice in bogoslužja v stari cerkveni slovanščini. Iz njenega govora, v katerem ni pozabila omeniti, da je bil Alojz Rebula njen učitelj, je bilo čutiti njeno razgledanost, širino in svetovljanstvo. Govorila je o Evropi narodov, o bogastvu različnosti med Vzhodom in Zahodom, o pomenu etike in duhovnosti. Poudarila je, da je treba ponovno ovrednotiti prispevek in zgled sv. bratov Cirila in Metoda ter sv. Janeza Pavla II. To je danes še toliko bolj potrebno, saj v Ukrajini divja vojna.

Kupi v trgovini

Sveta Ciril in Metod v slovenski književnosti in narodovem spominu
Kulturna dediščina
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh