Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Demšarjeva Kalvarija skozi čas

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 07. 09. 2022 / 14:20
Oznake: Kultura, Slovenija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2022 / 14:22
Demšarjeva Kalvarija skozi čas
Ljubljanska stolnica, slovenska vrata, Tone Demšar. FOTO: Arhiv Družina

Demšarjeva Kalvarija skozi čas

Tone Demšar (1946–1997), kipar, avtor več sakralnih del, med drugim oltarne skulpture v cerkvi Marije Rožnovenske v Portorožu in Slovenskih vrat na ljubljanski stolnici.

Lani je minilo 75 let od rojstva, letos pa 25 let od smrti akademskega kiparja Toneta Demšarja. V spomin je Festival Ljubljana v križevniški cerkvi v Križankah pripravil razstavo Hommage a Tone Demšar: Petindvajset let kasneje, kustosinja je dr. Nelida Nemec; na ogled so Demšarjeva posvetna dela, ki jih je ustvarjal od 1978 do 1991 (več o razstavi na spletni strani Družine).

Skulptura, polna simbolike

Anton Demšar pa je tudi avtor več sakralnih del, med drugim je za cerkev v Portorožu ustvaril kompozicijo Kalvarija skozi čas, skulpturo iz žgane gline s šestimi osebami v naravni velikosti. Skulptura je nastajala dve leti. Polna je simbolike, osnovnih in dodatnih pomenov, idejnega ozadja, obenem pa izjemna likovna stvaritev. Postavljena je v prezbiterij in sooblikuje središče cerkve. Kip je nastajal po več predhodnih predlogah oz. skicah ter v nenehnem sodelovanju s tedanjim župnikom Francem Prelcem, ki je utemeljitelj idejne zasnove, ter arhite...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh