Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Branko Cestnik: Deset trendov za jutrišnjo Cerkev

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 07. 02. 2024 / 08:11
Oznake: Cerkev, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2024 / 07:18
P. Branko Cestnik: Deset trendov za jutrišnjo Cerkev
Kaj pa vi menite, kakšna bo prihodnost Cerkve? FOTO: Pexels

P. Branko Cestnik: Deset trendov za jutrišnjo Cerkev

Leta 2009 je ameriški publicist in izvrsten poznavalec katolištva John L. Allen izdal knjigo z naslovom The Future Church (Prihodnja Cerkev). V njej je nanizal deset trendov, ki bodo v naslednjem stoletju vplivali na stanje in podobo Katoliške Cerkve.

Ta odlična knjiga ni bila prevedena v slovenščino, bomo pa zato na tem mestu povzeli »prerokovane« trende in jih z razdalje petnajstih let od izida knjige malce pokomentirali.

1. Cerkev bo vse bolj svetovna, večina katolištva bo na jugu planeta. Izvolitev argentinskega papeža (2013) je »od zgoraj« potrdila ta veliki trend.

2. Svetovno katolištvo se bo delilo v tri smeri: liberalno katolištvo bo hotelo zmanjšati razdaljo do modernega človeka, binkoštno ga bo poskušalo navdušiti, raslo pa bo tudi trdo tradicionalno katolištvo, ki ne bo sprejemalo dialoga s svetom in bo kritično do 2. vatikanskega koncila. Za Slovenijo lahko rečemo, da te tri smeri niso zelo izrazite.

3. Soočenje z islamom bo postalo vsakdanje in izziv za katoliško identiteto. Z islamom bo mogoče sodelovati na področju bioetike in zaščite družine. Komentar: v Sloveniji smo pred kratkim z muslimani nastopili složno glede vprašanja evtanazije.

4. Katolištvo bo živelo novo demografi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh