Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšen je bil utrip 41. Stične mladih? [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 09. 2022 / 10:00
Oznake: Mladi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2022 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšen je bil utrip 41. Stične mladih? [FOTO]
Mladi na 41. Stični mladih. FOTO: Luka Kostanjevec

Kakšen je bil utrip 41. Stične mladih? [FOTO]

Letošnje 41. Stične mladih se je skupaj z ekipo, ki je pripravila program, udeležilo približno 3500 mladih. Srečanje slovenske katoliške mladine je že šestič obiskal tudi predsednik države Borut Pahor, v Stični pa je bila s svojo stojnico prisotna tudi založba Družina.
»Mladim smo želeli predati sporočilo, naj izberejo življenje, se ne bojijo preizkušenj, temveč svoj pogled usmerijo v Boga, pri komur bodo vedno našli zatočišče, varnost, sprejetost in ljubezen,« je vsebino letošnje Stične mladih povzel Matevž Mehle, direktor Katoliške mladine, ki organizira dogodek.  


LPS, letošnji slovenski predstavniki na Evrosongu, tudi na odru Stične. FOTO: Tilen Kermavner/Katoliška mladina

Več o dogajanju v Stični tudi na dnu članka v posebni fotogaleriji.

Kaj mlade žene v Stično?

Zala iz Medvod, 19 let:

FOTO: Petra Ahčin

Prišla sem predvsem zaradi zanimivih delavnic in ker srečaš veliko poznanih ljudi. Letos sem prišla drugič in že drugo leto igram v orkestru pri maši. Prišla sem z avtom, dež pa pri Stični sploh ni ovira, saj se imamo ne glede na vreme super.

Gašper iz Mozirja, 19 let:

FOTO: Petra Ahčin

Najbolje je, ko se srečaš z ljudmi, ki jih poznaš z drugih dogodkov in uživajo v enakih stvareh, na primer v krščanski glasbi in v enakem doživljanju Boga. Letos sem petič v Stični, prišel sem z organiziranim avtobusom. Dež ni problem, saj skavt ne pozna slabega vremena, le slabo opremo. Nanjo sem letos celo pomislil že doma.

Nika s Preske, 15 let:

FOTO: Petra Ahčin

Letos sem četrtič prišla v Stično, in sicer z organiziranim avtobusom iz naše župnije. Zdaj mi je že nekako samoumevno, da pridem. Tukaj res začutim, da v svoji veri nisem sama, saj srečam mnogo enako mislečih, hkrati pa od drugih slišim različna stališča in izkušnje. Slabo vreme me ni odvrnilo, ker je tukaj toliko dobrih ljudi, ki jih že poznam ali jih spoznam na novo, pritegnil pa me je tudi odličen program.

Utrinek z večernega slavilnega koncerta. FOTO: Petra Ahčin

Pestro je bilo tudi v popoldanskem času, ko je potekalo več aktivnosti hkrati. »Na samostanskem travniku se odvijajo koncerti, potekajo različne delavnice, na voljo pa so še različne ulične dejavnosti,« je dejal Mehle in dodal, da ob tako velikem dogodku nikoli ne gre vse po predvidevanjih, a stanje obvladujejo, nam je pripovedoval z nasmehom na obrazu. 

Koncert Žavbi Brothers. FOTO: Meta Marinko/Katoliška mladina

Adoracija pred Najsvetejšim. FOTO: Meta Marinko/Katoliška mladina

Družinini sodelavci nosijo sonce v srcu

Mladim se je v Stični na posebni stojnici z več sodelavci predstavljala tudi Družina. 

FOTO: Sara Brecl

Po besedah vodje revialnega programa pri založbi Družina Barbare Kastelec, je ekipa Najsta in Aleteie zelo uigrana: »Mladim smo razdelili že več kot 500 izvodov revije Najst. Z njimi smo izmenjali mnenja, povedali so nam, kaj jim je v reviji še posebej všeč. Vzdušje je zelo pozitivno, zato nas dežniki prav nič ne ovirajo pri pogovoru.«

Čeprav je torej vreme oblačno in deževno, Družinini sodelavci v srcu nosijo sonce. Njihovi žarki pa sijejo daleč naokoli. »Mladi, ki so prišli, so neustrašni, saj jih nič ne odžene. Kaplan Janez Suhoveršnik se je pošalil, da so mladi prišli, ker običajno ne gledajo vremenske napovedi,« je še povedala Kastelčeva in dodala, da se na Družinini stojnici ustavljajo mladi z vseh koncev Slovenije, od Gorenjcev, Štajercev, Dolenjcev in drugih: »Veliko je takih, ki nas že poznajo.«

FOTO: Luka Kostanjevec/Katoliška mladina

Veselo in mokro

Da je vzdušje zares čudovito, nam je potrdil tudi Urh Špital, povezovalec uvodnega programa in sodelavec ekipe "Ulica", ki je pripravila dejavnosti za tiste, ki se niso udeležili delavnic ali koncertov. »Mislil sem, da bo dež nekoliko pokvaril vzdušje, ampak je boljše od pričakovanj. Veliko se nas je zbralo. Imamo se prijetno, je veselo in mokro ter polno.«

Zore občuduje organizatorje

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je na Facebooku zapisal, da občuduje organizatorje letošnje Stične mladih. »Vaša zvestoba in pogum me navdušujeta.«  


Že šestič je Stično mladih obiskal predsednik države Borut Pahor. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor: »Na koncu vedno zmaga dobro«

Predsednik države se je mladim zahvalil, da so ga vnovič povabili medse, saj mu, kot je dejal, to zelo veliko pomeni. V skladu z letošnjim geslom srečanja »Izberi vihar« jih je prosil, naj pogumno in brez strahu stopajo naprej v svet in prihodnost, ki se morda v tem trenutku ne zdi najlepša, a da naj nikoli ne izgubijo upanja v boljši svet.

Pozval jih je, naj še naprej varujejo vrednote solidarnosti, prijateljstva in medsebojnega spoštovanja, predvsem pa naj vedno in povsod skrbijo eden za drugega, za skupnost, saj samo skupaj lahko dosežemo vse, kar si zastavimo. »Zapomnite si, na koncu vedno zmaga dobro, če ne zmaga dobro, pomeni, da še ni konec,« je zaključil.




Kupi v trgovini

18 - Vzgoja mladih za pravičnost in mir
Cerkveni dokumenti
0,95€
Nalaganje
Nazaj na vrh