Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dihanje duše

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 08. 06. 2022 / 21:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2022 / 22:40
Dihanje duše
Barbara Kastelec. FOTO: Tatjana Splichal

Dihanje duše

Ponavljajoče se molitve ob jagodah na vrvici, molku, poznajo tudi druge duhovne tradicije: islam, hinduizem. Po našem izročilu naj bi 150 jagod rožnega venca nadomestilo 150 starozaveznih psalmov Svetega pisma v vsakdanji rabi preprostih ljudi.

Poznano je tudi nizanje očenašev, zato rožnemu vencu rečemo tudi »paternošter«. Svetemu Dominiku naj bi Marija sama izročila rožni venec leta 1208 v cerkvi v Prouillu na jugovzhodu Francije.

Vsaka doba izoblikuje svoje molivce. V naši župniji smo župniku predlagali, da bi imeli poleg molitve rožnega venca pred Najsvetejšim tudi možnost češčenja v tišini. Doba, v kateri na dan izvemo do 500-krat več informacij, kot so jih naši predniki v vsem letu, išče tišino.

Na molitev se med hitenjem in opravili težko osredotočimo. Molimo in hkrati premlevamo stvari, ki se nabirajo čez dan, teden. Načrtujemo, organiziramo naslednje korake, žvečimo kakšno zamero, lastno napako ali napako bližnjega. To se nam bo pri molitvi vedno dogajalo, lahko pa vplivamo na to, koliko časa bomo mleli in žvečili. Če je naša molitev pretežno podobna grižljaju v naglici, bo naša lakota po Bogu nepotešena.

So obdobja, ko imamo čas le za molitvene vzdihe, še posebej v družinah z majhnimi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh