Zapri
Iskanje

Dijaki iz Argentine na obisku v Sloveniji

Objava: 07. 07. 2022 / 10:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 11:20
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Dijaki iz Argentine na obisku v Sloveniji

Dijaki iz Argentine na obisku v Sloveniji
Dijaki in njihovi spremljevalci so obiskali tudi prostore Družine. FOTO: Boštjan Debevec
V Slovenijo je 28. junija prispelo 12 maturantov Srednješolskega tečaja v Argentini. Spremljajo jih učitelji Andrejka Selan, Pavel Brula in Marko Kozelnik.

O sebi pravijo, da so »Rast 51, roj abiturientov slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka, iz Buenos Airesa, Argentina. Kot otroci smo ob sobotah deset let obiskovali osnovno šolo v raznih slovenskih domovih. Šolanje smo nadaljevali še pet let na slovenskem srednješolskem tečaju, kjer smo se poglabljali v spoznavanju in ljubezni do naših korenin.«

Sproščeno vzdušje v prostorih Družine na Krekovem trgu v Ljubljani. FOTO: Boštjan Debevec 

Včeraj so se mladi iz Argentine ustavili tudi v prostorih Družine in z nami podelili nekaj vtisov o Sloveniji.

Cecilija Grilj. FOTO: Boštjan Debevec

O Sloveniji so mi pripovedovali že kot otroku, moji starši so tukaj živeli in tukaj se počutim kot doma. V ponedeljek smo začeli poletni tečaj slovenščine. Obiskali smo Celje, Novo mesto, Ljubljano, pa tudi Gorico in Trst. Imeli smo tudi že nekaj nastopov.


Tomaž Brula. FOTO: Boštjan Debevec

Slovenijo sem nazadnje obiskal, ko sem bil star pet let. Najbolj mi je bila všeč Postojnska jama in nastopi, ki smo jih imeli. V načrtu imamo še vzpon na Triglav.


Peter Štrfiček. FOTO: Boštjan Debevec

V Sloveniji se zelo dobro počutim, vse mi je všeč. Tudi jaz sem obiskal Slovenijo, ko sem bil star pet let, ampak se od takrat nič ne spomnim. Od vseh stvari mi je najbolj všeč mesto Ljubljana.


Valerija Urbanija. FOTO: Boštjan Debevec

V Sloveniji sem prvič, tukaj je zelo lepo. Sem zelo vesela, da sem lahko tu, da obiskujem domovino naših prednikov, ki je tudi moja domovina in sem tega zelo vesela. Zelo lepa je bila Postojnska jama. Vsi pa bomo šli tudi na Triglav.


Obisk pri ljubljanskemu nadškofu

Mladi iz Argentine so obiskali tudi nadškofa Stanislava Zoreta, ki jim je »izrazil dobrodošlico v njihovi drugi domovini, ki naj jih utrjuje v zavedanju lastnih korenin. Poudaril je, naj se ne čutijo razdeljene med dve domovini, ampak naj bodo zaradi tega bogatejši. Za popotnico jim je podelil blagoslov.«

Nadškof Zore z mladimi. FOTO: Facebook

Novomeški škof sprejel škofa Urbanča iz Argentine

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Saje pa je včeraj v Novem mestu sprejel msgr. Alojza Urbanča, krajevnega škofa iz škofije Catamarca v Argentini.

»Spremljal ga je rodni brat Franc, ki je tudi duhovnik. Njuni starši, doma v župniji Leskovec pri Krškem, so se po II. svetovni vojni izselili v Argentino. Gosta sta v Sloveniji na obisku pri sorodnikih,« so zapisali na spletni strani novomeške škofije.

Škof Saje z gostoma. FOTO: Škofija Novo mesto/spletna stran


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh