Zapri
Iskanje

Do konca leta v zahodnem svetu do 1,2 milijarde odvečnih odmerkov cepiv

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 13. 09. 2021 / 11:30
Oznake: Koronavirus, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2021 / 11:37
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Do konca leta v zahodnem svetu do 1,2 milijarde odvečnih odmerkov cepiv

Do konca leta v zahodnem svetu do 1,2 milijarde odvečnih odmerkov cepiv
FOTO; Pexels
Raziskava kaže, da naj bi v zahodnih državah ob koncu leta neporabljenih ostalo kar 1,2 milijona odmerkov. Le v tem mesecu jih bo ostalo 500 milijonov, pa jih zahod vsaj 360 milijonov ne namerava donirati revnejšim državam.

Raziskavo je opravila in na svoji spletni strani objavila londonska znanstveno analitična družba Airfinity. Podatki so zajeli ZDA, Veliko Britanijo, Kanado, Japonsko in države EU ob predpostavki, da bodo te države s cepljenjem nadaljevale programu, vključno s tretjim, poživitvenim odmerkov, pri tem pa izvzele vse mlajše od 12 let.

Na zahodu se krepi proizvodnja in dobava cepiv, a razpložljivost cepiv tu že tako ali tako presega povpraševanje. Različni proizvajalci na mesec izdelajo 1,5 milijarde odmerkov. Za precepljenost celotne svetovne odrasle populacije bo potrebnih 11,3 milijarde odmerkov, ta količina proizvedenih cepiv pa bo po podatkih Airfinityja presežena že konec tega leta.

Na prelomnici

Svet je v smislu dostopnosti in proizvodnje cepiv proti covidu-19 dosegel prelomnico, je izpostavil izvršni direktor Arfinitya, Rasmus Bech Hansen.

Za velike zahodne države izziv ni več ponudba, temveč povpraševanje. Globalna dostavna veriga uspešno povečuje proizvodnjo in naša podrobna napoved kaže, da lahko bogate države zdaj z gotovostjo računajo na dobavo zadostne količine cepiv, kar bi moralo zmanjšati njihovo potrebo po kopičenju zalog. (Rasmus Bech Hansen)

Bolj gospodarno s cepivi

Na globalni ravni bi morali začeti sprejemati kritične odločitve o razdelitvi cepiv, da se prepreči njihovo propadanje in kopičenje, pravi Hansen. V revnejših državah sveta je bilo do 2. septembra samo z enim odmerkom cepljenih 1,8 % prebivalstva, v bogatih državah je ta odstotek kar 64 %. Takšen razkorak med cepljeno populacijo pa ne le povečuje prepad med severom in jugom, marveč tudi povečuje tveganje za razvoj mutacij virusa sars-cov-2 in negativno vpliva na potek pandemije, poroča STA.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh