Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Do leta 2030 več kot 2200 novih zaposlitev

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 04. 2022 / 17:37
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 17:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Do leta 2030 več kot 2200 novih zaposlitev
FOTO: Tatjana Splichal

Do leta 2030 več kot 2200 novih zaposlitev

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je podpisal spremembe pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev, ki prinašajo spremembe normativov za zaposlene v domovih za starejše, posebnih socialnovarstvenih zavodih, varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje ter spremembe na področju storitve osebna pomoč.

Spremembe pravilnika, ki po 11 letih prinašajo nove kadrovske standarde in normative med drugim določajo, da se bo do leta 2030 število zaposlenih v obstoječi mreži izvajalcev povečalo za več kot 2200, pojasnjujejo na ministrstvu.

Pravilnik bo objavljen v petek

Pravilnik bo v Uradnem listu RS objavljen predvidoma v petek, 22. aprila 2022. »Pri oblikovanju standardov in normativov so članice in člani delovne skupina za kadrovske standarde in normative v sklopu domov za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodov izhajali iz dogovora, da se standarde in normative določi glede na dejanske potrebe in določi časovnico, do kdaj se postopoma uveljavi polni normativ.« Normativi za zdravstveni kader v socialnovarstvenih zavodih pa bodo uveljavljeni do leta 2030.

Povečanje vsake dve leti

Na podlagi sprejetega pravilnika se bo kadrovski normativ v domovih za starejše in posebnih socialno varstvenih zavodih postopno povečeval do leta 2030, pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da se bo »prva petina povečanja kadrovskega normativa uveljavila septembra 2022, naslednje povečanje bo sledilo marca 2024 in nato na vsaki dve leti do marca 2030.«

Do leta 2030 se bo število zaposlenih v obstoječi mreži izvajalcev povečalo za več kot 2200.

Koliko več zaposlitev v domu s 150 posteljami?

»V povprečnem domu starejših s kapaciteto 150 mest se bo tako do leta 2030 število zaposlenih povečalo za 15 zaposlitev (4 dodatne zaposlitve na osnovni oskrbi, 9 zaposlitev na socialni oskrbi ter 1,5 zaposlitev za administrativne ter finančno računovodske naloge).« Skupno se bo do leta 2030 število zaposlenih v obstoječi mreži izvajalcev povečalo za več kot 2200 zaposlitev.

V povprečnem domu starejših s kapaciteto 150 mest se bo do leta 2030 število zaposlenih povečalo za 15.

Druge spremembe

Druge spremembe pravilnika zajemajo tudi opredelitev možnosti nadomeščanja delovnih mest med posameznimi tarifnimi razredi delovnih mest, možnost kombiniranja strukture zaposlenih pri socialni oskrbi znotraj profilov, posodobljeno terminologijo in opis storitev.

Med upravičence so vključene tudi osebe s težavami v duševnem zdravju, osebe z več motnjami (težave v duševnem razvoju in dolgotrajne težave v duševnem zdravju), ki so s sklepom sodišča nameščene na varovane oddelke, in osebe, ki zaradi posledic upada kognitivnih funkcij potrebujejo delno ali popolno pomoč in nadzor, so še dodali na ministrstvu.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh