Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodelni koncert za obolele z gobavostjo v Nubskih gorah

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 04. 10. 2022 / 10:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobrodelni koncert za obolele z gobavostjo v Nubskih gorah
Sprejema pri predsedniku sta se poleg Toma Križnarja in Bojane Pivk Križnar udeležila tudi vodja konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in predsednik uprave humanitarne ustanove H.O.P.E Klemen Mihelič. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Dobrodelni koncert za obolele z gobavostjo v Nubskih gorah

Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar v torek, 8. novembra, v Kinu Šiška v Ljubljani pripravljata dobrodelni koncert, na katerem bo predvajan tudi njun dokumentarni film (T)ROHNENJE 2022. Častno pokroviteljstvo nad koncertom je prevzel predsednik države Borut Pahor.

Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar sta predsedniku Pahorju predstavila politične, družbene in humanitarne razmere v Sudanu, ki sta ga nazadnje obiskala v začetku letošnjega leta.

Pomoč za obolele na obleganih ozemljih Nubskih gora v Sudanu

Posebej sta izpostavila problem obolelosti z gobavostjo in poudarila nujnost zagotavljanja mednarodne humanitarne pomoči obolelim. V ta namen pripravljata dobrodelni koncert, na katerem bo predvajan tudi njun dokumentarni film (T)ROHNENJE 2022, ki bo namenjen zbiranju sredstev za obelele z gobavostjo na obleganih ozemljih Nubskih gora v Sudanu.

KAJ? Dobrodelni koncert za obolele z gobavostjo na obleganih ozemljih Nubskih gora. KDAJ? Torek, 8. novembra. KJE? Kino Šiška v Ljubljani.

Sudan raztrgan na dve državi

Nekoč je Sudan veljal za eno najobetavnejših afriških držav. Po dvajsetletni državljanski vojni in petih milijonih v sosednje dežele prebeglih staroselcev so leta 2011 tuji posredniki Sudan raztrgali na dva Sudana. »To so uspeli s »pomočjo« referenduma o samoodločbi. Tako so odcepili in razglasili novo »neodvisno« Republiko Južni Sudan. Ampak soborce za svobodo v SPLA (Sudan People Liberation Army) in njihove družine na meji med dvema Sudanoma v Nubskih gorah in Modrem Nilu, niso priključili svojemu protektoratu ampak izdali in izobčili in prepustili ponovno tradicionalnim sovražnikom s severa,« so zapisali v Zvezi slovenskih kulturnih društev.

Film o trohnenju etike, src, razuma in duha

Kot še navajajo, je Trohnjenje 2022 dokumentarni film o posledicah mirovnega sporazuma iz leta 2005, »ki ga v Združenih državah, Evropski Uniji in agencijah OZN še naprej zagovarjajo kot »Celovit mirovni sporazum« (Comprehensive Peace Agreement). Domačini v Republiki Južni Sudan in v žrtvovanih Nubskih gorah in Modrem Nilu pa ga preklinjajo kot »Smrt iz miru« (»Death by Peace«). To je film o trohnjenju ne samo živega mesa gobavcev v Nubskih gorah in Modrem Nilu – ampak tudi film o trohnjenu etike, src, razuma in duha v priviligiranem delu sveta.«

Dobrih 55 minut dolg dokumentarni film ni le film o bakterijah, »ki povzročajo trohnjenje najbolj nedolžnih staroselcev, ampak tudi film o virusih, ki so nam v conah udobja in navidezne varnosti bolj nevarni kot covid-19. To so virusi napuha, oholosti in brezbrižnosti.«


Kupi v trgovini

Vredno je vztrajati - Zgodbe iz misijonarjevega življenja
Pričevanja
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh