Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodošli doma: Srečanje Slovencev v zamejstvu in po svetu

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 27. 06. 2022 / 16:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 19:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobrodošli doma: Srečanje Slovencev v zamejstvu in po svetu
Današnja novinarska konferenca v Novem mestu. FOTO: Mestna občina Novo mesto

Dobrodošli doma: Srečanje Slovencev v zamejstvu in po svetu

Tradicionalna prireditev Slovencev v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma, ki so jo zasnovali v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, bo letos potekala v Ljubljani in Novem mestu. Njen osrednji del bodo v soboto pripravili na novomeškem Glavnem trgu, kjer pričakujejo do približno 500 udeležencev srečanja iz zamejstva in tujine.

Srečanje bo tokrat pripravila ljubljanska Rafaelova družba. Njen direktor Lenart Rihar je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu povedal, da se bo prireditev v četrtek začela v Ljubljani, v petek in v soboto bo potekala v Novem mestu, v nedeljo pa jo bodo zaključili v Ljubljani.

Že 12 let

Prireditev Dobrodošli doma ima že dvanajst let tradicije. Zasnovali so jo na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu in jo približno dve tretjini tega obdobja tudi sami organizirali. Pred nekaj leti so izvedbo poverili štirim organizacijam, ki imajo v svojem programu skrb za slovenske manjšine in za slovenske skupnosti po svetu. Tako je prireditev v Radovljici 2019. leta izpeljala Slovenska izseljenska matica, naslednje leto je dogodek zaradi epidemije odpadel, lani je imel osrednjo vlogo za izvedbo v Ribnici Svetovni slovenski kongres, letos, ko bo osrednje dogajanje v Novem mestu, je skrb za celotno prireditev prevzela Rafaelova družba, prihodnje leto pa bo v rokah društva Slovenija v svetu.

Od 30. junija do 3. julija

Celotna prireditev praviloma traja od četrtka do nedelje, časovno pa se veže na dneve okrog izseljenske nedelje, ki je vsako leto prvo nedeljo v juliju. Letos bo zaradi nedavnih volitev in nove sestave parlamenta odpadlo vseslovensko srečanje v državnem zboru, ki ga v četrtek pred omenjeno nedeljo priredi državnozborska komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

Vseeno pa se bo program tudi letos začel že v četrtek pod večer v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Z vodstvom po razstavi in koncertom bo posvečen vlogi arhitekta Plečnika.

V petek bo v Novem mestu v sejni dvorani Mestne občine Novo mesto posvet o slovenskih migracijah na območju nekdanje Jugoslavije, popoldne pa bomo s predavanjem v Knjižnici Mirana Jarca o slikarju Maksimu Gaspariju odprli več razstav. V soboto dopoldne se bodo na stadionu Portoval pomerile nogometne ekipe Slovencev po svetu. Osrednje dogajanje bo v soboto popoldne na Glavnem trgu, ko bodo nastopale slovenske skupine tako rekoč celega sveta, koncert pa bodo izvedli Prifarski muzikanti.

Srečanje Dobrodošli doma bodo v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani v nedeljo končali z 28. taborom Slovencev po svetu in razstavo akademske slikarke Klavdije Nose iz Argentine, je še napovedala Rajkova.

Ravnatelj RD Lenart Rihar, vodja projekta Anamarija Rajk in župan NM Gregor Macedoni (od leve proti desni).  FOTO: Mestna občina Novo mesto 

Novomeški župan Gregor Macedoni v Novem mestu pričakuje do približno 500 udeležencev srečanja iz zamejstva in tujine. »Zamejci in Slovenci po svetu predstavljajo bogastvo, ki ga je treba ohranjati,« je poudaril na današnji novinarski konferenci. 


Kupi v trgovini

Nmav čriez izaro/A bissl übern See
Za otroke
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh