Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Domačija je kraj srečevanja

Za vas piše:
Veronika Sorokin
Objava: 18. 07. 2023 / 09:52
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2023 / 10:40
Domačija je kraj srečevanja
Alenka Veber Rihtarjeva, Rihtarjeva domačija, Babno Polje. FOTO: Tatjana Splichal

Domačija je kraj srečevanja

Alenka Veber Rihtarjeva z Rihtarjeve domačije v Babnem Polju obiskovalce navdihuje s širokim obzorjem znanja, izkušenj in duhovnega bogastva.

V Babnem Polju, slovenskem mrazišču, ki leži na nadmorski višini 756 metrov in je v geografskem pogledu del Gorskega kotarja, je bilo na prvi poletni dan pošteno vroče. Na 200 let stari Rihtarjevi domačiji, ki jo že dobro desetletje vodi potomka rodbine Rihtarjevih, Alenka Veber, se je med prijetnimi vonjavami cvetoče lipe in sapicami blagodejnega vetra v hipu vžgala Alenkina energija, ki ji ni para. Gre za enega tistih medčloveških stikov, kjer se pretok misli, čuječnosti in širine zgodi nezavedno in še dolgo traja. Ljubezen, strast in odgovornost, ki jih Alenka udejanja z znanjem in neumornim raziskovanjem kulturne ter materialne dediščine, so poklon njenim prednikom, ki so ji, kot je dejala, »v kašči pustili samo zdrava zrna«.

Vedoželjna »pava slivka«

Brez skrbi, tudi sama sem nemudoma prosila za prevod, kajti sogovornico so domačini že od malega v babjepolskem dialektu prepoznali kot dekletce, ki je bilo ves čas zunaj na vasi, med ljudmi. Tudi Alenkina nada...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh