Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dominik

Objava: 05. 07. 2005 / 07:28
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dominik

Dominik

Dominik, Domen, Domenik, Domi, Domin, Dominko, Domo, Minko, Dominika

Zavetnik: Dominikancev, Bologne, Filipinov, Dominikanske republike, znanstvenikov, krojačev, proti toči, proti mrzlici, astronomov in astronomije; ljudi, ki so jih po krivem obtožili

Atributi: knjiga, lilija, kamen, vrabec, palica, rožni venec


Sveti Dominik, redovni ustanovitelj

Dominik je prišel v zgodovino kot eden največjih redovnih ustanoviteljev. Španec po rodu je imel pobožne starše, očeta Feliksa Guzmana in mater Ivano, ki je prišteta med blažene. Prvi učitelj mu je bil stric duhovnik. Pozneje se je učil modroslovja in bogoslovja in postal duhovnik. Pridružil se je duhovnikom, ki so živeli pri stolnici v Osmi kot kanoniki po pravilih sv. Avguština.

Na poti iz Rima s svojim škofom je videl verski propad med krivoverskimi Albižani, ki so bili veliko bolj pogani kakor kristjani, dasi so sami sebe imenovali »čiste«. V ubožni obleki in bosa sta začela s škofom oznanjati Kristusovo resnico. Pri Toulousu v Franciji sta ustanovila zavod za vzgojo duhovnikov pridigarjev in drugega za vzgojo mladine. Tamkajšnji škof si je želel, da bi mu Dominik ustanovil škofijsko družbo duhovnikov pridigarjev. Dominik je pridobil šest tovarišev in jih imenoval »brate pridigarje«. Nato se je s škofom odpravil v Rim, da bi dosegel odobritev svoje družbe. Za svoj red je Dominik sprejel pravila sv. Avguština, le nekoliko predelal jih je.

Tako se je začel dominikanski red, ki je spodrezal albižanskim zmotam korenine, dal Cerkvi in svetu številne znanstvenike, ustanovil slavna vseučilišča; najbrž noben drug red ni dal svetu toliko umetnikov kakor dominikanski. Posebej moramo omeniti še dominikanca sv. Alberta Velikega in sv. Tomaža Akvinskega. Ta učenjaka sta že nekaj desetletij za Dominikom uresničila eno izmed njegovih velikih zamisli: zbrala, pregledala, raziskala in uredila sta, kar je človeštvo pred njima spoznalo ali samo slutilo. To spoznanje sta dopolnila in obogatila ter tako postavila trdne temelje poznejši evropski znanosti.

Sv. Dominik goduje 8. avgusta.

»Človek, ki kroti svoje strasti, je gospodar samega sebe. Lahko jih vodi ali pa ga te zasužnjujejo. Bolje je biti kladivo, kakor pa nakovalo.«
Nazaj na vrh