Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dovolj.je na konferenci v Rimu: Žrtve spolnih zlorab v Cerkvi terjamo pravico

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 05. 2022 / 12:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2022 / 12:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dovolj.je na konferenci v Rimu: Žrtve spolnih zlorab v Cerkvi terjamo pravico
Koordinator Zavoda Dovolj.je Janez Cerar in odvetnica Barbara Nastran. FOTO: zajem zaslona

Dovolj.je na konferenci v Rimu: Žrtve spolnih zlorab v Cerkvi terjamo pravico

V želji, da žrtve spolnih zlorab katoliške Cerkve v Sloveniji dobijo tudi mednarodno podporo, je Zavod Dovolj.je svoja prizadevanja in stanje glede te problematike predstavil na novinarski konferenci, na kateri sta sodelovala koordinator Zavoda Dovolj.je Janez Cerar, katoliški duhovnik in lazarist, ter odvetnica in strokovna sodelavka iniciative Dovolj.je Barbara Nastran.

Cerar, ki je tudi na svoji koži doživel spolno zlorabo, je poudaril: »Žrtve – preživeli spolnih zlorab terjamo pravico. Poudarjam: tu smo – pravico terjamo žrtve spolnih zlorab v Cerkvi!« Ob tem pričakuje posredovanje Svetega sedeža, saj se brez tega ne bo nič premaknilo.

Zloraba pred več kot 30 leti

Cerar se je s spolno zlorabo srečal kmalu po prihodu v redovno družbo, ob začetku študija teologije (leta 1990). To je pozneje opisal v prijavi civilnim oblastem in cerkvenim predstojnikom.

»Kar sem doživel, sem dolgo nosil v sebi in iskal poti, da bi našel verodostojnost v tistih, ki imajo v Cerkvi v Sloveniji moč odločanja in jim ubesediti, kar sem doživljal,« je povedal Cerar in dodal, da je storilec, za katerega je ugotovil, da ima na vesti več žrtev, konec julija 2021 prejel kazenski odlok, po katerem mu je za dobo treh let prepovedano: »1. javno izvrševanje duhovniške službe, 2. opravljati izvoljene ali imenovane službe znotraj redovne družbe, 3. imeti kakršen koli stik z mladoletnimi ter ukazano: 4. tri leta vsak mesec darovati sveto mašo v blagor žrtev.«

Kaj pomeni, da se storilcu izreče cerkvena kazen, nad katero bdi le on sam? (Janez Cerar)

Žrtve z vsebino odloka niso bile seznanjene

Po Cerarjevih besedah žrtve z njegovo vsebino niso bile seznanjene, zato se je vprašal: »Kaj pomeni, da se storilcu izreče cerkvena kazen, nad katero bdi le on sam in kakšna je vloga predstojnikov, ki se žal niso izkazali z verodostojnim ukrepanjem, in jim zato posledično v odločitvah ne morem zaupati?«

Ob tem je izrekel zahvalo in podporo tistim »posameznikom, predstojnikom, škofom, ki so se pripravljeni soočiti z dejstvom spolnih zlorab s strani klerikov. Obstajajo, a so žal redki. Podpiram takojšnjo ustanovitev neodvisne komisije za reševanje problematike spolnih zlorab v katoliški Cerkvi v Sloveniji ter intervencijo Svetega Sedeža.«

Mnogi primeri zastarani

Cerar je govoril tudi v imenu drugih žrtev spolnih zlorab v Cerkvi, ki so se obrnile na Zavod Dovolj je, »in tistih, ki sem jih imel možnost spoznati, ko so se obrnile name osebno. Vseh teh je 57. Mnogi primeri so po slovenskem pravnem redu zastarani. Znano dejstvo, ki ga utemeljuje stroka je, da velika večina žrtev spregovori šele več desetletij po zlorabi.« Kot je poudaril, je o travmi spolne zlorabe izjemno težko govoriti.

Podpiram takojšnjo ustanovitev neodvisne komisije za reševanje problematike spolnih zlorab v katoliški Cerkvi v Sloveniji ter intervencijo Svetega Sedeža. (Janez Cerar)

O zavedanju resnosti ravnanja

Strokovna sodelavka iniciative Dovolj.je Barbara Nastran meni, da bi si »morala Cerkev preprosto priznati, da so tudi znotraj njihovih božjih odposlancev prisotni takšni, ki se svojim deviantnim ravnanjem ne morejo upreti in ki si prav zato ne zaslužijo danega poslanstva.« Ob tem je izrazila mnenje, da se Cerkev resnosti teh vprašanj ne zaveda.

»Če se s svojimi ravnanji Cerkev v bodoče ne bo distancirala do ravnanj storilcev in njihovih ravnanj tudi javno ne bo obsodila, če storilcev iz svojih vrst ne bo izločila in jim ne bo vzela s posvetitvijo danega poslanstvo, bo pristala na povsem enako odgovornost kot jo nosijo storilci za svoja zavržna dejanja,« je poudarila Nastranova in opozorila, da bo Cerkev odgovorna tudi za vse posledice spolnih zlorab.

Nalaganje
Nazaj na vrh