Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Ernest Petrič: »Ruska agresija je zločin po mednarodnem pravu«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 10. 2022 / 15:00
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 15:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dr. Ernest Petrič: »Ruska agresija je zločin po mednarodnem pravu«
Dr. Ernest Petrič: To, kar Rusija počne v Ukrajini, seveda ni samoobramba. FOTO: Tatjana Splichal

Dr. Ernest Petrič: »Ruska agresija je zločin po mednarodnem pravu«

Nič ne kaže, da bi se utegnila vojna v Ukrajini v kratkem končati. Ruski agresor je po neuspehih v zadnjih tednih ponovno napadel Kijev, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa uporabo iranski dronov označuje za »vojaški in politični bankrot Kremlja«. Da gre pri ruski agresiji za zločin po mednarodnem pravu (in tudi po našem kazenskem zakoniku), se strinja dr. Ernest Petrič.

Po prepričanju nekdanjega predsednika Ustavnega sodišča in uglednega profesorja mednarodnega prava in mednarodnih odnosov dr. Ernesta Petriča ni dvomov, da Ruska federacija z agresijo na Ukrajino krši mednarodno pravo. Člen 2 ustanovne listine OZN namreč prepoveduje državam uporabo sile v mednarodnih odnosih razen v primeru samoobrambe. »To, kar Rusija počne v Ukrajini, pa seveda ni samoobramba,« je jasen dr. Petrič.

Nobenih znakov ni bilo, da se tam dogaja genocid

»Putin je govoril, da gre za oboroženo akcijo, ki naj prepreči genocid. Nobenih znakov ni bilo, da se tam dogaja genocid. Bila so na razpolago – in so še – poročila Urada visokega komisarja ZN za človekove pravice, v njih pa nikoli nobene omembe o tem, da Ukrajina tam izvaja genocid ali kaj podobnega,« izpostavi dr. Petrič in ponovi, da gre za agresijo, ko ena država z orožjem poseže v drugo z nameni, ki so v nasprotju z ustanovno listino OZN.

Okrniti državo, zrušiti režim, spodkopati neodvisnost

»V tem primeru ena država, Ruska federacija, posega na teritorij Ukrajine z namenom okrniti to državo, zrušiti njen režim, spodkopati njeno neodvisnost in ozemeljsko integriteto, kar je bistvo pojma agresije. In to je po mednarodnem pravu zločin, čeprav jasno opredeljene definicije tega pojma ni,« razloži dr. Ernest Petrič.

Dr. Ernest Petrič: Pričakovati od Ukrajine, ki je ogrožena, napadena, ki se ji želi odvzeti 20 % njenega teritorija, da bo ona predlagala pogajanja in ustavitev sovražnosti – to bi se razumelo kot kapitulacija. FOTO: Reuters

Poletni medklic Amnesty International

Poleti je mednarodna človekoljubna organizacija Amnesty International ugotavljala, da tudi ukrajinska vojska med rusko invazijo krši mednarodno humanitarno pravo in s tem ogroža civilno prebivalstvo, zlasti s tem, da je začela med obrambo pred rusko invazijo za vojaške namene uporabljati tudi bolnišnice in šole. Dr. Petrič je glede tega jasen: »Z uporabo oboroženih sil zato, da se brani, mednarodnega prava seveda ne krši.«

Preiskava pred Mednarodnim kazenskim sodiščem

Toda … »Če pa ukrajinska vojska počenja dejanja zoper civiliste, pobija vojne ujetnike in podobno, tudi ona krši mednarodno vojno pravo. Zato že od začetka vojne teče preiskava pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) za morebitne zločine na teritoriju Ukrajine. Ukrajina je na to pristala, ker se to dogaja na njenem teritoriju, čeprav ni stranka ICC. Obe strani morata, kar se vojnih ujetnikov, ranjencev, bolnikov, civilnega prebivalstva tiče, spoštovati humanitarno in vojno pravo,« je prepričan dr. Ernest Petrič.

Pričakovati od Ukrajine predlog za pogajanja – to bi se razumelo kot kapitulacija

Po zadnjih neuspehih ruske vojske v Ukrajini so dobile pospešek govorice, da bi bilo lahko vojne v Ukrajini konec do letošnjega božiča. Vse to so zgolj špekulacije, se strinja dr. Petrič, ki pa vendarle vidi rešitev za izhod iz konflikta. »Verjetno je prvi korak pri tistih, ki so agresijo začeli, da oborožena dejanja prenehajo in predlagajo premirje, da lahko nato stečejo pogajanja. Pričakovati od Ukrajine, ki je ogrožena, napadena, ki se ji želi odvzeti 20 % njenega teritorija, da bo ona predlagala pogajanja in ustavitev sovražnosti – to bi se razumelo kot kapitulacija,« še poudari dr. Petrič.

Predavanje Ukrajina in mednarodno pravo ter rdeča maša

O zgodovinskem okviru, o tem, kaj je agresija, in o tem, kako iz tega konflikta iziti, bo dr. Ernest Petrič spregovoril tudi na današnjem (sreda, 19. oktobra) predavanju z naslovom »Ukrajina in mednarodno pravo«, ki ga bo ob 17. uri v zlati predavalnici Pravne fakultete v Ljubljani pripravilo Akademsko društvo Pravnik. Dogodku po sledila še tradicionalna rdeča maša za pravnike in javne uslužbence v zakonodajni, izvršilni in sodni veji oblasti, ki jo bo ob 18.30 v ljubljanski stolnici daroval novomeški škof in predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje.

Kupi v trgovini

Donacija - Ukrajina
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh