Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Lidija Stare: Običajno najprej opazimo tresenje rok

Za vas piše:
Anamarija Mihovec
Objava: 27. 01. 2022 / 14:52
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2022 / 14:57
Dr. Lidija Stare: Običajno najprej opazimo tresenje rok

Dr. Lidija Stare: Običajno najprej opazimo tresenje rok

Lidija Stare je zdravnica, specialistka nevrologije. Najprej je delovala v bolnišnici na Jesenicah, nato pa kot zasebnica s koncesijo. Od leta 1994 se poglobljeno ukvarja z nevro­degenerativnimi obolenji, s poudarkom na Alzheimerjevi in Parkinsonovi demenci.

Parkinsonova bolezen se pogosto začne desetletja prej, kot jo prepoznamo

Michael Richard Clifford – Nasin astronavt, ki je preletel 665 ur okoli Zemlje, Brian Grant – košarkar v ligi NBA, igralec Michael J. Fox, boksar Mohamed Ali ter papež sv. Janez Pavel II. Vsem naštetim znanim obrazom in trenutno še okoli 10 milijonom ljudi na svetu so diagnosticirali Parkinsonovo bolezen. To je nevrodegenerativna bolezen možganov, ki se navadno začne okoli 65. leta starosti. Iz do sedaj še neznanega vzroka se med in v celicah možganov nalagajo patološke beljakovine. Končna posledica je popolna okorelost, negibnost in nesposobnost govora. Več nam je o bolezni povedala nevrologinja Lidija Stare.

Kdaj se začnejo pojavljati prvi znaki bolezni?

Klinični znaki predstavljajo pozno stanje procesa, ki se je začel že leta ali desetletja prej. Predklinično stanje – torej obdobje brez kliničnih znakov – je dolgo. Motorični znaki Parkinsonove bolezni, ki so sin...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh