Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Simona Kustec tudi po drugi interpelaciji ostaja ministrica

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 11. 2021 / 06:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2021 / 07:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dr. Simona Kustec tudi po drugi interpelaciji ostaja ministrica
Dr. Simona Kustec ostaja ministrica. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Dr. Simona Kustec tudi po drugi interpelaciji ostaja ministrica

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec se je morala v dobrih osmih mesecih še drugič zagovarjati pred očitki iz interpelacije, ki pa niti sinoči ni bila uspešna.

Zanjo je namreč – po več kot 14-urni, mestoma tudi žolčni in žaljivi, razpravi v državnem zboru – glasovalo 42 poslank in poslancev, proti pa jih je bilo 39 (večinoma koalicijskih). Interpelacija bi bila uspešna, če bi jo podprla večina vseh poslank in poslancev, torej vsaj 46.

Kako so glasovali?

Da bi se morala ministrica posloviti, so glasovali predlagatelji iz vrst opozicijskih strank SD, LMŠ, Levice, SAB in NeP (z izjemo odsotnega Marka Bandellija). Interpelacije niso podprli v koalicijskih SDS, NSi (z izjemo odsotnega Aleksandra Reberška) in SMC ter poslanca Robert Polnar (DeSUS) in Felice Žiža (italijanska narodna skupnost). Enako kot že marca so bili na glasovanju odsotni poslanci SNS in glavnina DeSUS, pa tudi poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath.

Očitki ministrici

Predlagatelji interpelacije so dr. Simoni Kustec očitali slabo vodenje in nestrokovne odločitve, zlasti med epidemijo, pa nezadostno komunikacijo z deležniki šolskega polja, prepozna in nejasna navodila, ignoranco mnenj epidemiološke stroke.

Marija Terezija 21. stoletja

Po drugi strani so koalicijski poslanci poudarjali zlasti dosežke ministrstva in vlaganja v vzgojno-izobraževalne zavode in v šport. »Zame in za večino predstavljate Marijo Terezijo 21. stoletja, kar se investicij v slovenske šole, vrtce in šport tiče,« je plastično poudaril poslanec Franc Breznik (SDS).

Resor potreben temeljitih sprememb

Po glasovanju je ministrica izpostavila, da resor izobraževanja ni bil posodobljen že domala 30 let, zato so po njenem na njem potrebni razmislek in temeljite spremembe, ki bodo usmerjene »v podobe novih vizij, znanja in s tem povezanih vzgojno-izobraževalnih procesov.«

Z znanjem smo konkurenčni

»Vsi skupaj moramo bolj zavihati rokave, znanje je tisto, kar družba majhne države potrebuje in s čimer je lahko v svetovnem merilu konkurenčna in tudi najboljša,« je v prvem odzivu za javnost še dodala šolska ministrica.

Kako je bilo marca?

Prvič je dr. Simona Kustec interpelacijo prestala 15. marca letos, ko je za njeno razrešitev glasovalo 38 poslancev, proti pa jih je bilo 41. V primerjavi s takratnim glasovanjem so sinoči interpelacijo podprli tudi vsi štirje nepovezani poslanci, med njimi trije, ki so bili še marca strankarski kolegi Kustečeve.

Že v ponedeljek nova interpelacija

Že v ponedeljek bo državni zbor odločal tudi o interpelaciji ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča, nato pa se bosta morala v državnem zboru zagovarjati še notranji minister Aleš Hojs in minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Nalaganje
Nazaj na vrh