Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drevi predpremiera dokumentarnega feljtona »Jaslice so več kot figurice« na Brezjah

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 22. 12. 2023 / 07:18
Oznake: Dogodek, Jaslice
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2023 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drevi predpremiera dokumentarnega feljtona »Jaslice so več kot figurice« na Brezjah
FOTO: Jože Potrpin

Drevi predpremiera dokumentarnega feljtona »Jaslice so več kot figurice« na Brezjah

Danes ob 19. uri bo v dvorani nad zakristijo bazilike Marije Pomagaj predpremiera dokumentarnega feljtona RTV Slovenija z naslovom »Jaslice so več kot figurice«. Na prvem programu TV Slovenija pa si ga boste lahko ogledali v nedeljo in ponedeljek.

»Ko je sveti Frančišek na božični večer leta 1223 želel zbrane čim bolj živo spomniti na Jezusovo rojstvo in je postlal preproste jasli, si verjetno ni mislil, da se bodo ob njegovem dejanju navdihovali mnogi,« so zapisali v spremni besedi dokumentarnega feljtona.

KAJ? Predpremiera dokumentarnega feljtona »Jaslice so več kot figurice«. KJE? Bazilika Marije Pomagaj na Brezjah. KDAJ? Petek, 22. decembra, ob 19. uri

Upodobitve jaslic so zelo različne, »od skromnih, zgolj nakazanih silhuet Svete družine do velikih upodobitev z razkošnimi pokrajinami in s slikovitimi figurami – jaslice so sčasoma presegle zgolj versko simboliko. Skozi različne generacije jaslice povezujejo ljudi v veri in umetniški ustvarjalnosti, postale so del kulturne dediščine, predvsem pa vedno znova pletejo zanimive človeške zgodbe«.


Na TV Slovenija na sveti večer in božiči dan

Dokumentarni feljton so pripravili scenaristka Karmen Bončar, režiser Božo Grlj, direktor fotografije in snemalec Artur Rutar ter montažer Marko Hočevar. Na TV Slovenija si ga boste lahko premierno ogledali na prvem programu v nedeljo, 24. decembra, ob 23.20. Ponovitev bo v ponedeljek, 25. decembra, ob 11.25, prav tako na prvem programu.



Nalaganje
Nazaj na vrh