Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drevi spletna delavnica o liturgični glasbi vélikega tedna

Za vas piše:
T. M.
Objava: 05. 04. 2022 / 09:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2022 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drevi spletna delavnica o liturgični glasbi vélikega tedna
Izobraževanje organizira Zavod za cerkveno glasbo. FOTO: Tatjana Splichal

Drevi spletna delavnica o liturgični glasbi vélikega tedna

Spletna delavnica Liturgična glasba vélikega tedna nadaljuje vsebine, ki so jih na Zavodu za cerkveno glasbo cerkvenim glasbenikom ponudili tik pred nastopom postnega časa in je nosila naslov Liturgična glasba postnega časa.

»V današnji delavnici se bodo udeleženci, ravno v dneh 5. postnega tedna, ko se nam bliža cvetna nedelja, poglobili v dneve vélikega tedna, ki zlasti z velikonočnim tridnevjem veljajo za središče liturgičnega leta, ko častimo Kristusa, ki je za nas trpel, umrl in vstal od mrtvih,« pojasnjuje glasbenica Cecilija Oblonšek

Glasbeni elementi predstavljajo pomemben del praznovanja 

Sveta liturgija je že od nekdaj na te dneve oblikovana z mnogimi posebnostmi in njeni glasbeni elementi so pomemben del tega obhajanja. 

Zato bodo v delavnici po krajšem uvodu o liturgični umestitvi čas velikega tedna in tridnevja in (ne)uporabi glasbenih instrumentov na te dneve spregovorili najprej o procesiji na cvetno nedeljo in o spevih, ki se pojejo ob tem ter so nekateri v koralni obliki, ki ga prinaša Rimski misal, na novo prilagojeni v slovenski jezik. 

Dr. Cecilija Oblonšek je asistentka za področje liturgike in cerkvene glasbe na Teološki fakulteti. FOTO: Tatjana Splichal

Sledil bo pregled mašnega proprija (spremenljivih mašnih spevov) cvetne nedelje, kot ga predvideva Rimski gradual in Rimski misal ter pregled nekaterih gradiv mnogih različnih glasbenih govoric, od korala, do zborovskih ter vse do sodobnih uglasbitev. 

Na delavnico so vabljeni vsi glasbeniki in drugi, ki jih zanima opisana vsebina. Več informacij dobite na spletni strani Zavoda za cerkveno glasbo.

Na podoben način bo obravnavana krizmena maša in večerna maša na veliki četrtek, nato obredi velikega petka, kjer bodo predstavljeni mnogi koralni elementi tega obreda, prilagojeni v slovenski jezik, med drugim znana "očitanja". 

Omenili bodo še nekatere ljudske pobožnosti, ki sooblikujejo svete dneve, in njihove glasbene elemente, kot je križev pot, češčenje pri Božjem grobu in blagoslov jedil. 

Nato pa se bo spet posebna pozornost posvetila "materi vseh vigilij" – velikonočni vigiliji in njenim spevom med berili ter drugim glasbenim elementom, zaključili pa bodo z velikonočno slednico, ki posebej zaznamuje mašo na velikonočno nedeljo. 


Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh