Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drobci nekih drugih časov

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 14. 11. 2023 / 19:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2023 / 08:00
Drobci nekih drugih časov
Marjan Pogačnik. FOTO: Vid Ponikvar / Sportida

Drobci nekih drugih časov

Ko se na pročeljih hiš, v katerih po Evropi živijo Judje, pojavijo Davidove zvezde, se človek močno zdrzne. Drobci nekih drugih, zelo dramatičnih časov, ko so Jude vozili v koncentracijska taborišča, so se pritihotapili v našo sedanjost. Kot kristjani jih lahko le odločno zavrnemo.

Čeprav je bil odnos katoličanov do Judov v preteklosti marsikdaj nenaklonjen, se je v 20. stoletju korenito spremenil. Prelomna je bila zlasti koncilska izjava Nostra Aetate, ki je pozitivno osvetlila pomen judovskega naroda in njegovo vlogo v zgodovini. Danes se zavedamo, da so Judje, s katerimi imamo skupno Staro zavezo, nosilci razodetja ali, kot je dejal sv. Janez Pavel II., starejši bratje v veri. Jezus, Davidov sin, navsezadnje ni bil svetlolas in modrook moški, pač pa temnolas Jud, ki je svoje sodobnike rad spraševal po judovskih svetih spisih, denimo: »Kaj je zapisano v postavi?«

Janez Pavel II. je antisemitizem označil za »greh proti Bogu in človeku«, Benedikt XVI. pa je antisemitizmu pripisal protikrščansko naravnanost. Papež Frančišek je v govoru, pripravljenem za sprejem delegacije rabinov 5. novembra letos, dejal, da smo poklicani k zavzemanju za odpravo antisemitizma v človeški skupnosti.

Ko spremljamo tragično dogajanje na tleh izraelske d...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh