Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Druga obletnica posvečenja škofa Sajeta

Za vas piše:
P. G.
Objava: 27. 09. 2023 / 13:50
Oznake: Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2023 / 14:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Druga obletnica posvečenja škofa Sajeta
Škof Saje je obletnico škofovskega posvečenja praznoval ob somaševanju več duhovnikov. FOTO: Spletna stran SŠK

Druga obletnica posvečenja škofa Sajeta

Na god sv. Kozma in Damijana so v župnijski in stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu obhajali sveto mašo ob drugi obletnici škofovskega posvečenja novomeškega škofa Andreja Sajeta. Ta je v nagovoru razmišljal o poslušanju in spolnjevanju Božje besede, ki nas povezuje v družino Jezusovih bratov in sester.

Ob tej priložnosti se je škof Saje za vse, kar je prejel, zahvalil Bogu, papežu Frančišku, apostolskemu nunciju Jeanu-Marieju Speichu, sobratom škofom, duhovnikom, diakonom, redovnikom in redovnicam, domačim, sorodnikom in prijateljem, pa tudi sodelavcem na škofiji v Novem mestu in pri Slovenski škofovski konferenci ter v domači župniji. Hvaležno se je spomnil vseh, ki z njim sodelujejo, zanj molijo in ga podpirajo.

Predaja škofovske službe septembra 2021. FOTO: Tamino Petelinšek

Dejal je, da ob teži službe čuti »Božjo pomoč in podporo vaše molitve zame. Verujem, da Bog blagoslavlja vsa naša prizadevanja za rast Božjega kraljestva med nami. Vedno znova prosim Svetega Duha, da bi živeli po njem, kakor sem po navdihu na duhovnih vajah izbral škofovsko geslo Živimo po Duhu (Rim 8,4).« Za to so potrebni trdna vera, vztrajnost in močno zaupanje, je poudaril.

Škofovsko geslo škofa Sajeta je Živimo po Duhu (Rim 8,4).

Zbrane je povabil k prizadevanjem »za utrditev vere, ki naj bo podprta z molitvijo, sodelovanjem v župnijskem življenju, branjem Božje besede, zakramenti, poslušanjem drugega in razločevanjem«. Pozval je tudi k molitvi za nove duhovne poklice in nenehnem obračanju na Svetega Duha, »naj nam da milosti in pokaže, kako naj kot Cerkev in občestvo sester in bratov iste družine živimo evangelij v aktualnem času, ki je za nas priložnost in milostni čas Božje bližine (grš. καιρός, Kairós)«.

Spomnil je na Jezusove besede: »Če poslušamo Božjo besedo in jo uresničujemo, postanemo njegovi bratje, sestre in mati: to pomeni, da tvorimo njegovo duhovno družino. Poslušanje Božje besede v nas rodi sadove in razsvetljuje življenja. A ne le to! Naredi nas za člane Božje družine in sodržavljane svetnikov, kot bi rekel sveti Pavel.« Izpostavil je, da Jezus oziroma naš odnos z njim v eno združuje ljudi z zelo različnimi življenjskimi potmi.

Poslušanje Božje besede v nas rodi sadove in razsvetljuje življenja.

Opozoril je, da se moramo Jezusovi učenci spoprijeti z dejstvom, »da v očeh sveta pogosto ne veljamo za modre, močne ali vplivne. Z vidika večnosti to ni pomembno. Bog izbira na svoj način, predvsem tiste, ki so se odrekli napuhu in egoizmu in se zavedajo svoje majhnosti in hkrati veličine Boga, ki prebiva v njih. V svojo družino sprejema tiste, ki verujejo njegovi obljubi. O tem nam pričajo Božji služabnik škof Friderik Baraga (1797–1868) ter mnogi svetniki in svetnice, tudi ti iz naših krajev.«

Ob koncu je zbranim položil na srce, naj nam bo »poslušanje Božje besede v spodbudo in pomoč za gradnjo nove, Jezusove duhovne družine, tako v naši škofiji kakor tudi v Cerkvi na Slovenskem in vesoljni Cerkvi, katere del smo. Ne pozabimo na to, da ni dovolj zgolj poslušanje, temveč je za pripadnost Jezusovi družini potrebno tudi spolnjevanje njegove besede,« je sklenil.

Nagovor škofa Sajeta v celoti lahko preberete tukaj.

Kupi v trgovini

Nasveti škofov za današnji čas
Družbena vprašanja
6,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh