Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družba z dvojnim dnom

Brane Senegačnik
Za vas piše:
Brane Senegačnik
Objava: 12. 02. 2024 / 09:33
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2024 / 13:54
Družba z dvojnim dnom
Brane Senegačnik. FOTO: Tatjana Splichal

Družba z dvojnim dnom

Kakšno mnenje ima danes o sebi »družba znanja«, v kateri nam je usojeno živeti? Čudaško vprašanje, kajne?! Pravilno se vendar vpraša: »Kaj si ljudje mislijo o tem in tem vidiku družbenega življenja?« Ali: »Kolikšen odstotek prebivalcev podpira to ali ono stvar?« Ali pač kaj podobno razumljivega in uporabnega.

Pa vendar moje vprašanje ni ironično: ideologija »družbe znanja« z vsemi globokimi notranjimi protislovji se je tako globoko vsesala v meso in kosti, da je postala nevidna, ljudje pogosto mislimo v njenih okvirih in govorimo v jeziku njenih kodiranih fraz. V nekem smislu govori ona namesto nas, ankete in vprašalniki pa so oblikovani tako, da bolj preverjajo njeno implementacijo kot pa naša avtonomna mnenja. Toda pomembno, da, naravnost vitalno je, da so odgovori videti kot kritična mnenja svobodno mislečih posameznikov. Preprosto rečeno: da ni videti tako, kot je. Da se tako uveljavi podtalna resnica.

A na izhodiščno vprašanje je kljub temu težko odgovoriti. Težko je reči, kaj je javno mnenje. Pred časom sem na neki televiziji zasledili rezultate ankete, po kateri je prebivalstvo Slovenije v veliki večini zadovoljno z življenjem. Povsem drugače pa so ob neki priložnosti govorili analitiki na spletnem portalu državnega medija: eden je izjavil celo, da doživljamo razpad druž...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh