Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državni zbor: Kdo se poslavlja in kdo ostaja

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 25. 04. 2022 / 15:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2022 / 15:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državni zbor: Kdo se poslavlja in kdo ostaja
Od poslanske službe se poslavlja 60 poslank in poslancev. FOTO: Tatjana Splichal

Državni zbor: Kdo se poslavlja in kdo ostaja

Od 90 poslank in poslancev iz aktualne sestave Državnega zbora v parlamentu ostaja 28 poslancev, pet ministrov in dva župana. Poslanski mandat so dobili tudi vsi predsedniki izvoljenih strank.

Gibanje Svoboda, ki bo v novem sklicu Državnega zbora imelo 41 poslanskih sedežev, bo v svojih vrstah imelo dva aktualna poslanca: poslanca ostajata ostaja Janja Sluga in Jurij Lep (prej SMC oz. DeSUS, nato nepovezana poslanca). Z GS v Državni zbor prihaja tudi tržiški župan, nekoč tudi poslanec LDS. Svoj sedež v parlamentu je dobil tudi predsednik stranke Robert Golob.

14 aktualnih poslancev SDS

Drugo najvišje število sedežev v hramu demokracije je prejela SDS Janeza Janše. Med 27 izvoljenimi kandidati je mandat ponovno prejelo 14 aktualnih poslancev, in sicer Branko Grims, Danijel Krivec, Eva Irgl, Alenka Jeraj, Jože Tanko, Anja Bah Žibert, Franc Rosec, Franci Kepa, Tomaž Lisec, Karmen Furman, Bojan Podkrajšek, Franc Breznik, Jožef Lenart in Suzana Lep Šimenko. Od poslanskih vrst se med drugim poslavljata Marko Pogačnik in Andrej Šircelj, trenutni minister za finance.

Mandat za poslanca je dobil tudi predsednik stranke in aktualni premier Janez Janša, ter trenutna ministra za zunanje zadeve in kohezijo, Anže Logar in Zvonko Černač. Prav tako bodo v parlamentu sedeli podsekretar v službi vlade za digitalno preobrazbo Andrej Hoivik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec ter župan občine Lendava Janez Magyar.

Trije ministri iz vrst NSi

Novo poslansko skupino NSi bo sestavljalo osem poslank in poslancev, med njimi trije trenutni ministri: za infrastrukturo Jernej Vrtovec, za delo in družino Janez Cigler Kralj in obrambni minister in predsednik stranke Matej Tonin. Poslanci še naprej ostajajo Iva Dimic, Aleksander Reberšek in Jožef Horvat. Je pa izpadel Blaž Pavlin.

V SD dve novi imeni, v Levici eno

Iz evropskega parlamenta v službo v slovenski parlament prihaja predsednica Tanja Fajon. Med desetimi poslanci SD v poslanski skupini ostajajo Predrag Baković, Jani Prednik, Matjaž Han, Bojana Muršič in Meira Hot.

Se pa od poslanske službe med drugim poslavljajo nekdanji predsednik SD Dejan Židan, pa tudi Franc Trček, Marko Koprivc ter podpredsednik stranke Matjaž Nemec.

Pol manj bo tudi poslancev Levice, v parlamentu ostajajo koordinator Luka Mesec, Miha Kordiš, Matej Tešner Vatovec in Nataša Sukič. Od trenutnih poslancev, ki so kandidirali ni uspelo Boštjanu Koražiji. Se pa od poslanske službe med drugim poslavljata tudi Franc Trček in Violeta Tomić.

Slovo petih poslanskih skupin

Ob službo so tudi vsi poslanci LMŠ, SAB, Konkretno, DeSUS in SNS. Tako v novem sklicu med drugim ne bo več Marjana Šarca, Braneta Golubovića, Janija Möderndorferja, Jerce Korče, Alenke Bratušek, Marka Bandellija, Maše Kociper, prav tako ne Zmaga Jelinčiča, Franca Jurše in drugih.

Preboj v parlament ni uspel niti ministroma za gospodarstvo in šolstvo Zdravku Počivalšku in Simoni Kustec, prav tako povratek v politiko ni uspel nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec.

Nalaganje
Nazaj na vrh