Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državno odlikovanje za Jožeta Trošta

Za vas piše:
Matej Podstenšek
Objava: 21. 03. 2022 / 23:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 23:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državno odlikovanje za Jožeta Trošta
Skladatelj in zborovodja Jože Trošt in pevca Bernarda Fink Inzko in Marcos Fink so prejeli visoka državna odlikovanja. FOTO: Tatjana Splichal

Državno odlikovanje za Jožeta Trošta

V ponedeljek, 21. februarja, je v predsedniški palači potekala slovesnost, na kateri je predsednik države Borut Pahor izročil visoka državna odlikovanja trem vidnim slovenskim glasbenikom, pevcema Bernardi Fink Inzko in Marcosu Finku ter skladatelju in zborovodji Jožetu Troštu.

Predsednik Pahor je Jožeta Trošta odlikoval z redom za zasluge za življenjsko delo in za izjemen pečat, ki ga je dal slovenski zborovski glasbi, kot je zapisano na odlikovanju. V utemeljitvi še preberemo: Vsestransko delovanje ter obsežni ustvarjalni in poustvarjalni opus pomenita izjemni prispevek Jožeta Trošta k slovenski sakralni in posvetni kulturi. Vzgojil je na tisoče pevcev, organistov, zborovodij in drugih glasbenikov, ki bodo prav zaradi njegovega pedagoškega dela še dolgo ohranjali kulturno dediščino slovenske dežele v domovini in po svetu. Za to njegovo delo se mu država Slovenija zahvaljuje z državnim odlikovanjem.

Spoštovani gospod predsednik, danes ste podelili odlikovanje duhovniku, skladatelju, zavednemu Primorcu in Slovencu.

Kljub bolezni se je Jože Trošt udeležil slovesnosti v Ljubljani, v kratki zahvali pa je omenil, da v odlikovanju vidi predvsem spodbudo za delo. V imenu predlagateljev, Damijane Božič Močnik in pevcev Mešanega pevskega zbora Antona Foersterja Ljubljana, ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, vodje Komisije za glasbo v Škofiji Koper Aleša Rupnika ter predsednika Slovenskega Cecilijinega društva in ravnatelja Orglarske šole v Ljubljani Gregorja Klančiča, je Damijana Božič Močnik prebrala naslednjo zahvalo.

Tudi sama bi se vam rada zahvalila v imenu vseh predlagateljev, da ste tako velikega, a skromnega moža prepoznali v njegovi zaslužnosti in ga počastili z odlikovanjem reda za zasluge za življenjsko delo in izjemen pečat, ki ga je dal slovenski zborovski glasbi. 

Prof. Trošt ima res velike zasluge pri razvoju cerkvene glasbe na Slovenskem, morebiti se tega niti ne zavedamo prav dobro. Vi ste prepoznali njegov izjemno obsežen skladateljski opus, upam si trditi, da vas je nagovorilo tudi njegovo izjemno poslanstvo v vodenju Orglarske šole v Ljubljani, od koder izhaja veliko število organistov in zborovodij, ki po celi Sloveniji s svojimi zbori gojijo kakovostno cerkveno in tudi posvetno zborovsko glasbo in s tem ohranjajo našo čudovito kulturno dediščino. 

Svojo pastoralno nalogo sem uresničeval v šolanju in navduševanju več rodov pevcev, organistov in zborovodij v številnih krajih po Sloveniji.

Današnji odlikovanec je namreč nekoč takole ocenil svoje delo: »Kot duhovnik nisem nikoli opravljal pastoralne službe v klasičnem pomenu besede v kaki župniji. Svojo pastoralno nalogo sem prepoznal in, kolikor mi je bilo dano, uresničeval v šolanju in navduševanju več rodov pevcev, organistov in zborovodij za dobro cerkveno glasbo v številnih krajih po Sloveniji. To je poleg komponiranja tisto delo, ki še ni končano in ga bom z veseljem opravljal, dokler bo božja volja.« Spoštovani gospod predsednik, danes ste podelili odlikovanje duhovniku, skladatelju, zavednemu Primorcu in Slovencu, ki je prvi dirigiral Zdravljico Sloveniji v slovenskem parlamentu na dan razglasitve njene samostojnosti. In nekaj nas je tukaj takih, ki smo z njim in tudi z vami delili to neprecenljivo, veličastno in nepozabno zgodbo! 

Vsem trem nagrajencem za prejeta odlikovanja iskreno čestita tudi uredništvo Cerkvenega glasbenika.


Članek je bil objavljen v novi številki revije Cerkveni glasbenik (1/2022). Revijo lahko prelistate TUKAJ. Revija za cerkvene pevce in organiste, je dvomesečnik, ki prinaša predstavitve avtorjev in skladateljev ter njihova dela, notno prilogo, članke o glasbeni podobi bogoslužja ter ocene in kritike s cerkveno-glasbenega področja. Naročite jo lahko TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Nalaganje
Nazaj na vrh