Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavljamo organiste

Za vas piše:
Matej Podstenšek
Objava: 21. 03. 2022 / 23:25
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 23:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavljamo organiste
Amadeja Juhart ima zelo rada tako glasbeno kot likovno in literarno umetnost. FOTO: Peter Sušec

Predstavljamo organiste

Amadeja Juhart je organistka na Vranskem

V treh stavkih: kdo, od kod, kaj v življenju počnete?

Prihajam z Vranskega, kjer se je v župniji sv. Mihaela začelo tudi moje glasbeno ustvarjanje. Ukvarjam se z glasbo in petjem, zelo rada imam umetnost, tako glasbeno kot likovno in literarno. Trenutno študiram slovenistiko in anglistiko na Univerzi v Mariboru, po tem pa se želim podati še v študij glasbe.

Zakaj ste se odločili za glasbeno pot? Vas je kdo še posebej spodbudil k temu?

Ker je glasba vedno bila del mojega življenja. Že v otroških letih sem rada prepevala, nato pa sem se odločila za obiskovanje ur klavirja. Velik vpliv za delovanje na področju cerkvene glasbe je bil domači župnik Jožef Turinek, ki me je povabil v dekliški zbor in me nato spodbudil k igranju orgel ter kasneje še k vodenju zbora starejših pevcev.

Najvažnejši vplivi na vas kot glasbenico?

Na prvem mestu je Bog, ki mi je dal glasbeni talent in za kogar dejansko delam vse, kar zmorem. Za njim pa so vsi ljudje, ki jim želim s svojim delom pokazati lepoto glasbe in jim na ta način približati Boga.

Kako vidite svojo prihodnost kot (cerkvena) glasbenica?

Če mi bo le naklonjeno zdravje, si želim do konca življenja sodelovati pri bogoslužju z orglanjem, vodenjem zborov in petjem. Želim si obiskati čim več cerkva in spoznati čim več različnih inštrumentov.

Kaj vam pomeni sodelovanje pri bogoslužju?

Igranje in petje pri mašah sta med najpomembnejšimi stvarmi v mojem življenju. Pravijo, da kdor poje, dvakrat moli, in to sem začela opažati tudi sama. Ne le da je bogoslužje z glasbo obogateno, sama se počutim bližje Bogu, ko ga slavim s pesmijo.

Kako motivirate vaše pevce?

Pravzaprav mi motivirati mojih pevcev v pravem pomenu besede nikoli ni bilo treba. Mislim, da so večkrat moji stari pevci motivirali mene, saj vidim, kako cenijo moj trud in delo z njimi. Večkrat mi rečejo, da četudi kmalu ne bodo več zmožni hoditi ali videti, bodo, dokler bom jaz vztrajala z njimi, radi hodili na kor in lepšali maše s petjem. Ta misel je obojestranska.

Katere skladatelje iz svetovne glasbene zakladnice, starejše ali sodobne, najraje poslušate in/ali izvajate, so vam najbližji, vas najbolj nagovorijo?

Rada poslušam glasbo iz vseh obdobij, predvsem so mi ljubi Vivaldi, Beethoven in Čajkovski. Pri igranju najbolj začutim skladbe romantičnih avtorjev, na klavirju Chopina in Čajkovskega, na orglah Mendelssohna, seveda pa sta tu tudi baročna Bach in Buxtehude.

Najboljša/najlepša slovenska sakralna zborovska ali orgelska skladba po vašem okusu?

K tebi želim, moj Bog. Res ni v celoti slovenska, je pa najlepša.

Katere slovenske orgle bi vsak dan imeli pod prsti ali pa bi jih radi enkrat preizkusili?

Vselej bi lahko imela pod prsti domače orgle na Vranskem ter orgle stolnice v Mariboru. Preizkusila bi rada nove orgle v stolnici v Kopru ter tiste pri Sveti Trojici.

Kdaj ob vseh obveznostih najdete čas za vadbo?

Pri meni vadba nikoli ni bila samo tista »nujna«, temveč je bila tisto, k čemur se zatečem, ko se moram umiriti, zato sem vedno našla kakšno uro na dan tudi med polnim urnikom.

Koncert, ki je v zadnjem času na vas naredil največji vtis?

Leta 2015 je v Cankarjevem domu igrala Jennifer Bate. Njena glasba me je odpeljala v čisto drug svet, bila sem popolnoma očarana. Od tistega večera dalje sem želela ljudem s svojim igranjem dati tak občutek, kot ga je njeno igranje vzbudilo v meni.

To ni za moja ušesa! Katera glasba vam je najmanj pri srcu?

Moderna elektronska glasba.

Na kaj pomislite ob besedi tišina?

Na mir v Božji navzočnosti. Če pa bi tišina pomenila življenje brez glasbe, bi to bila čista agonija.

Katero knjigo ste v zadnjem času prebrali in jo priporočate?

Joseph Fadelle: Cena, ki sem jo plačal; Sabatina James: Obsojena brez zločina. Knjigi sem prebrala že pred nekaj leti, a bi ju priporočila vsakemu kristjanu, saj se mi zdi, da včasih svobodo vere vzamemo kot samoumevno.

S čim se poleg glasbe še ukvarjate?

Z literaturo; pišem pesmi in zgodbe, lektoriram, zelo rada berem knjige; z ljubiteljskim slikarstvom, na splošno pa se rada učim novih stvari na vseh področjih.

S katero skladbo na samotni otok?

Dan Gibson: Kyrie eleison.

Življenjsko geslo? Osebno geslo pri delu v glasbi?

Dei sub numine viget – uspeva pod Božjim navdihom. Tega se držim na vsakem področju svojega življenja in zaupam v Božjo previdnost in načrt. V glasbi pa je, kot rada povem vsakomur, moje delo vedno bilo in ostaja za dušo in Boga.


Članek je bil objavljen v novi številki revije Cerkveni glasbenik (1/2022). Revijo lahko prelistate TUKAJ. Revija za cerkvene pevce in organiste, je dvomesečnik, ki prinaša predstavitve avtorjev in skladateljev ter njihova dela, notno prilogo, članke o glasbeni podobi bogoslužja ter ocene in kritike s cerkveno-glasbenega področja. Naročite jo lahko TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Nalaganje
Nazaj na vrh