Zapri
Iskanje

Dvig limita pri brezstičnem poslovanju s 25 na 50 evrov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 05. 2022 / 17:58
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 18:03
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Dvig limita pri brezstičnem poslovanju s 25 na 50 evrov

Dvig limita pri brezstičnem poslovanju s 25 na 50 evrov
Limit pri brezstičnem poslovanju se bo dvignil s 25 na 50 evrov. FOTO: Gorenjska banka
S prihodnjo sredo, 1. junijem 2022, bo mogoče v Sloveniji nakup do 50 evrov plačati z brezstičnim plačilom s kartico. Dotlej velja limit 25 evrov.

Nov, višji limit bo torej z junijem začel veljati za brezstične kartice Maestro, Mastercard in Visa. Kdor uporablja brezstični način plačevanja s kartico brez vnosa PIN, bo po 1. juniju lahko na ta način opravljal plačila do 50 evrov. Izjemoma se bo še vedno lahko zgodilo, da bo zaradi zahtev termina POS potreben vnos številke PIN tudi za manjše zneske. Dvig limita bo sicer uveden postopoma, predvidoma v roku dveh tednov od začetka.

Banke in hranilnice zaradi zagotavljanja varnosti določijo tudi skupni limit za izvajanje brezstičnih transakcij, ki pa ni pri vseh enak. Gre za določeno število zaporednih brezstičnih plačil, ki jih uporabnik lahko opravi – v primeru kraje ali izgube kartice tako ni možno opraviti več kot določenega števila plačil do 50 evrov brez vnosa PIN. Ko je skupni limit presežen, je treba pri enem plačilu vnesti številko PIN.

Nasvet ZPS

Ob dvigu limita, s katerim se Slovenija pridružuje drugim evropskim državam in ki omogoča še hitrejše in enostavnejše (a še vedno varno) plačevanje pri trgovcih, so se oglasili pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) z nasveti uporabnikom, ki jih opozarjajo, da lahko dvig limita v primeru kraje ali izgube pomeni večje oškodovanje, ravno tako pa pomeni tudi manjši nadzor nad lastno porabo, zato uporabnikom svetujejo, naj skrbijo za pregled nad svojimi odlivi. »Skrbite za varnost svojih plačilnih kartic,« še svarijo v ZPS.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh