Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvojna evtanazija: nizozemska zakonca z roko v roki v namerno smrt

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 02. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2024 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dvojna evtanazija: nizozemska zakonca z roko v roki v namerno smrt
Zakonca Eugenie in Dries Van Agt leta 1981. FOTO: Rob Bogaerts/Wikipedia

Dvojna evtanazija: nizozemska zakonca z roko v roki v namerno smrt

Nekdanji predsednik nizozemske vlade Dries van Agt in njegova soproga Eugenie sta v začetku letošnjega februarja umrla »z roko v roki«: kot so sporočili iz človekoljubne organizacije, ki jo je ustanovil van Agt, sta se zakonca v starosti 93 let - tri dni po Driesovem rojstnem dnevu - odločila za »dvojno evtanazijo«.

Gre za zaskrbljujoč pojav, ki na Nizozemskem postaja vedno bolj navzoč: ostareli pari se vse pogosteje odločajo, da skupaj zapustijo zemeljsko življenje. Po navedbah britanskega Guardiana je bila evtanazija parov prvič zabeležena v pregledu vseh primerov leta 2020, ko je bila evtanazija odobrena 26 osebam hkrati z njihovimi partnerji. Naslednje leto se je to število povečalo na 32, leta 2022 pa na 58. Preprosta matematika nam pove, da je bilo na Nizozemskem leta 2022 torej zgolj med pari evtanaziranih 116 oseb.

Po besedah Elke Swart, tiskovne predstavnice Expertisecentrum Euthanasie, ki na Nizozemskem letno izpolni željo po evtanaziji okoli 1.000 osebam, se prošnje vsakega para za smrt z medicinsko pomočjo glede na stroge zahteve preverjajo posamično in ne skupaj.

Katoličan, ki je doživel »spreobrnjenje« v levico

Zakonca van Agt, ki sta bila starša treh otrok, so pokopali v družinskem krogu v mestu Nijmegen na vzhodu države. Skupaj sta preživela več kot 70 let. Politik je ženo, ki mu je bila vse življenje »opora in sidro«, do zadnjega ljubkovalno imenoval »moja deklica«. Oba sta bila že nekaj časa krhkega zdravja. Leta 2019 je van Agt med govorom na spominski slovesnosti za Palestince utrpel možgansko krvavitev in si odtlej ni več povsem opomogel, kot so poročali svetovni mediji.

Dries van Agt je bil katoličan, krščanski demokrat iz tradicionalnih nizozemskih vrst, po umiku iz politike pa se je vedno bolj nagibal proti levemu političnemu krilu.

Dries van Agt je bil katoličan, krščanski demokrat, ki je nizozemsko vlado vodil v letih med 1977 in 1982. Izhajal je iz tradicionalnih nizozemskih vrst, po umiku iz politike pa se je vedno bolj nagibal proti levemu političnemu krilu in je leta 2017 zapustil svojo stranko zaradi ideoloških razlik s pristopom desnosredinske Krščansko-demokratske zveze do Izraela in Palestincev.

Po obisku v Izraelu leta 1999 je namreč vse glasneje izražal svojo podporo palestinskemu ljudstvu in je svojo izkušnjo s tega potovanja označil kot nekakšno »spreobrnjenje«. Leta 2009 je ustanovil človekoljubno organizacijo Forum za pravice, ki se zavzema za »pravično in trajnostno nizozemsko in evropsko politiko glede palestinsko-izraelskega vprašanja«, kot so zapisali v omenjeni organizaciji.

Dries van Agt s predsednikom nizozemske vlade Markom Ruttejem leta 2011. FOTO: Wikipedia

Cenjen politik

Van Agt je bil kot politik v domovini izjemno cenjen: po besedah nizozemskega premierja Marka Rutteja je »s svojim cvetočim in edinstvenim jezikom, jasnimi prepričanji in osupljivim nastopom nizozemski politiki v času polarizacije in strankarske prenove dal barvo in vsebino«.

Mnoge je uspel navdušiti s svojo izrazito osebnostjo in barvitim slogom ...

O van Agtu so pohvalno spregovorili tudi člani nizozemske kraljeve družine: »V nemirnih časih je prevzel upravno odgovornost in uspel navdušiti mnoge s svojo izrazito osebnostjo in barvitim slogom,« so v skupni izjavi zapisali kralj Willem-Alexander, kraljica Máxima in princesa Beatrix.

Nalaganje
Nazaj na vrh