Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Edvard Poppe

Objava: 09. 08. 2005 / 09:27
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Edvard Poppe

Edvard Poppe

Krščen je bil kot Edvard Janez Marija. Ime Edvard izhaja iz staroangleških besed ead »posest, bogastvo, sreča« in weard »varuh«.

Zavetnik: Vojaških kaplanov in kraja Moerzeke.

»Svet duhovnik naredi več z eno besedo, kakor navaden delavec s celo vrsto govorov … Pritožujejo se, da je malo duhovnikov. To ni povsem res. Resnica pa je, da je premalo svetih duhovnikov. Če bi s svojimi žrtvami izprosili vsako leto vsaj enega svetega duhovnika, bi bil v kratkem času ves svet posvečen … Postati hočem svet duhovnik, Gospod, sicer bo moja gorečnost in trpljenje brez znatnega uspeha … Besede svetega duhovnika zadevajo v živo: ganejo, presunejo duše in jih na izreden način prenovijo; izvirajo iz milosti, iz molitve in pokore; polne so tvoje moči, moj Bog.«

Ime: Krščen je bil kot Edvard Janez Marija. Ime Edvard izhaja iz staroangleških besed ead »posest, bogastvo, sreča« in weard »varuh«.

Rojen: 18. decembra 1890.

Kraj rojstva: Vas Temsche v Belgiji.

Umrl: 10. junija 1924.

Kraj smrti: kraj Moerzeke, prav tako v Belgiji.

Družina: Rodil se je v številni pekovski družini očetu Dčsirčju Aloiesu in materi Jožefi, roj. Ogiers. Bil je osmi izmed enajstih otrok. Eden od bratov je prav tako postal duhovnik, kar pet sester pa je bilo redovnic.

Študij: S petnajstimi leti je vstopil v malo semenišče v Gentu. Šolanje je po končani vojni uspešno dokončal z doktoratom iz filozofije.

Vojaščina: Leta 1910 je bil vpoklican k vojakom v Leuven in je služboval kot sanitejec. Bil je ranjen, vojska pa mu je tudi načela že tako krhko zdravje.

Posvečenje: 1. maja 1916.

Geslo: »Duhovnik je drugi Kristus.«

Službovanje: Po posvečenju je kot kaplan deloval v revni delavski župniji v Gentu, že leta 1918 pa ga je zaradi bolehnosti škof prestavil za spirituala pri sestrah usmiljenkah v podeželskem kraju Moerzeke. Vmes je bil za dobro leto voditelj bogoslovcev, vojnih obveznikov.

Apostolat: Veliko se je posvečal vzgoji in oblikovanju mladine, spodbujal k češčenju evharistije in božje Matere Marije. Njegova posebna skrb so bili tudi ubogi, revni in umirajoči.

Preizkušnja: Zaradi slabega zdravja, bil je srčni bolnik, je večino časa preživel v bolniški postelji ali v naslonjaču, a ga to ni oviralo pri njegovem apostolskem in pisateljskem delu. Mnogi, zlasti duhovniki, so pri njem iskali spodbude in prihajali po nasvete.

Vzorniki: Njegovi svetniški vzorniki so bili zlasti: sv. Janez Vianej, sv. Grignon Montfortski in sv. Terezija Deteta Jezusa.

Dela: Napisal je številne priročnike za evharistično vzgojo otrok in odraslih. Že pred vojno je tudi v slovenščini izšlo njegovo delo Vzgajajmo evharistično, kasneje pa še Duhovno vodstvo otrok in Duhovniški pogovori.

Beatifikacija: Papež Janez Pavel II. ga je 3. oktobra 1999 razglasil za blaženega.

Zavetnik: Vojaških kaplanov in kraja Moerzeke.

Upodobitve: Na fotografijah vidimo mladega duhovnika prijaznega pogleda, z velikimi in nežnimi očmi ter s smehljajem na ustnih.

Goduje: 10. junija.
Nazaj na vrh