Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenska molitev ter pogovor o mladih in ekumenizmu v Mariboru [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 24. 01. 2024 / 09:56
Oznake: Mladi, Molitev, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2024 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ekumenska molitev ter pogovor o mladih in ekumenizmu v Mariboru [FOTO]
Ekumensko srečanje je potekalo v prostorih gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. FOTO: Jože Potrpin

Ekumenska molitev ter pogovor o mladih in ekumenizmu v Mariboru [FOTO]

V torek, 23. januarja, se je v prostorih gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru v okviru tedna molitve za edinost kristjanov ob navzočih številnih dijakih gimnazije in mladih mariborske pravoslavne župnije odvilo srečanje predstavnikov krščanskih Cerkva.

Za Zavod Antona Martina Slomška je bilo to prvo tovrstno srečanje v šestindvajsetletni zgodovini. Pri ekumenski molitvi in okrogli mizi z naslovom »Mladi in ekumenizem« je Evangeličansko cerkev v Sloveniji zastopala duhovnica Violeta Vladimira Mesarič, Binkoštno cerkev pastor Srečko Krajnc, Srbsko pravoslavno cerkev paroh Milan Jovanović in Katoliško cerkev nadškof Alojzij Cvikl.

FOTO: Jože Potrpin

Navzoče, med njimi ravnateljico dijaškega doma dr. Lidijo Hamler in škofovega tajnika Jureta Sojča, in sodelujoče sta pozdravila moderator omizja Klemen Gartner in nadškofijski referent za ekumenizem Igor I. Novak.

Zatem so predstavniki cerkva zmolil molitev; mladi pravoslavni s parohom so namesto molitve zapeli. V pogovoru, ki je sledil, pa so gostje omizja v treh sklopih predstavili, kaj je za njih vera v Jezusa Kristusa, kako bi spregovorili mladim o njem, in kakšno je njihovo krščansko občestvo. V zadnjem delu srečanja so se mladi v duhu Taizeja razdelili v tri delovne skupine, v katerih so spoznavali in bogatili drug drugega s svojimi pogledi na Kristusa in z odmevi na slišano od svojih verskih pastirjev. Ti pa so pred tem mladim spregovorili predvsem iz svoje osebne izkušnje.

Paroh Jovanović je poudaril, da vera osmišlja naše življenje in nas brez razlik povezuje. Ko želimo predstaviti Jezusa drugim, sta pomembna čas in pričevanje. Svoje občestvo, ki ni tako majhno na območju Maribora, pa vidi vse bolj zbujeno. Verni že vzamejo vero resno.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve Milan Jovanović. FOTO: Jože Potrpin

Pastor Krajnc je izpostavil, da je vera pot, smisel in življenje. Jezus je Odrešenik, ki kaže, da Bog ni obupal nad nami, ampak je vse storil, da bomo z njim večno. Nedeljsko bogoslužje je zelo živahno, življenjsko, občestvo mlado. »Na mladih stoji svet, starejši pa ga vodimo,« je med drugim poudaril.

Pastor Binkoštne cerkve Srečko Krajnc. FOTO: Jože Potrpin

Duhovnica Mesaričeva je vero predstavila, kot jo izpovedujemo v apostolski veroizpovedi; kot zrak, brez katerega ne moremo živeti, da gledamo bližnjega z očmi ljubezni, hodimo v upanju skozi življenje. Jezus je naš najboljši brat. Vera pa se kaže, da verjamemo v vstalega Jezusa. Po njenih besedah na mlade naj ne bi nalagali preveč odgovornosti. Deluje v cerkveni občini, ki je ena najmanjših, pokriva pa zelo široko območje. To onemogoča, da bi bili mladi hkrati na več dogodkih. Med počitnicami pa so zelo zanimivi in obiskani poletni tabori z neposrednimi srečanji. Cerkev je prostor zbiranja, izpolnitev želje po bližini, skupne poti h Kristusu.

Duhovnica Evangeličanske cerkve v Sloveniji Violeta Vladimira Mesarič. FOTO: Jože Potrpin

Nadškof Cvikl je spregovoril o svoji izkušnji izgube in ponovnega najdenja vere v drugem letniku gimnazije. Kot je dejal, »vera je odgovor Njemu, ki nas išče, sad ljubezni, iz česar nato nastane odnos.« Jezus je tisti, ki nam pomaga odkriti dobro, najboljše in najlepše v nas, bližnjih in teh, ki jih srečamo, da nato uresničimo tisto, kar je v nas položeno. Krščansko občestvo pa nadškof doživlja včasih malo utrujeno, ker živimo v kaotičnem svetu. Upanje pa so mladi. Prav nedavno množično taizejsko srečanje zbuja nekaj novega.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl. FOTO: Jože Potrpin

Ob koncu ekumenskega večera so vsi navzoči z roko v roki zmolili molitev očenaša.

FOTO: Jože Potrpin

Teden molitve za edinost kristjanov bodo v Mariboru sklenili v četrtek, 25, januarja, v baziliki Matere usmiljenja (pri frančiškanih) s slovesno mašo, ki jo bo daroval nadškof Alojzij Cvikl, po njej pa se bodo predstavniki krščanskih Cerkva sprehodili po mestu oz. do mariborske stolnice.

Še nekaj utrinkov s torkovega srečanja si lahko ogledate v fotogaleriji Jožeta Potrpina.

Nalaganje
Nazaj na vrh