Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Enotni

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 30. 08. 2023 / 08:58
Oznake: Slovenija, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2023 / 08:42
Enotni
Avtor komentarja je Ožbej Peterle. FOTO: Arhiv Družina

Enotni

Zdaj smo enotni. Preveva me občutek, ki ga nisem navajen. Redko se soočim z njim. V moji slovenski (pod)zavesti se pojavi na približno toliko časa, kot so na sporedu poletne olimpijske igre. Torej zelo poredko. A občutek je prijeten. Zmes upanja, ponosa, pripadnosti in optimizma.

Povečana enotnost določene skupnosti, če želite ali ne, je po navadi pogojena z obratno sorazmernostjo pojava zunanjega sovražnika. Nekaj izkušenj s tem Slovenci že imamo. Večja ko je grožnja, večja je enotnost. Ko smo vsi ogroženi, moramo preseči naše vsakdanje razprtije in zamere. Samo skupaj, povezani, lahko premagamo zunanji dejavnik, ki nas ogroža.

Tokrat se je zunanji dejavnik pojavil v obliki ujme. 500-letne vode so terjale smrtne žrtve, uničile stotine hiš, mostov, cest, govorimo o večmilijardni škodi. Soočili smo se z največjo naravno katastrofo v obdobju samostojne Slovenije. Prizori, ki smo jih spremljali, so spominjali na filme Rolanda Emmericha.

A izredne razmere so tudi izdatno razkrile, iz kakšnega testa smo narejeni, kakšen je naš karakter. In ta je žilav, iznajdljiv, nesebičen in solidaren. Sosed je pomagal sosedu, tisoči prostovoljcev iz vse Slovenije so priskočili na pomoč, Slovenska vojska je po zemlji in zraku reševala življenja in dovažala n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh