Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob prvem dnevu paliativne oskrbe opozorila po večji dostopnosti

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 15. 06. 2023 / 11:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2023 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob prvem dnevu paliativne oskrbe opozorila po večji dostopnosti
Paliativna oskrba zagotavlja celovit pristop k lajšanju telesnih, duhovnih in psihosocialnih potreb bolnikov z neozdravljivo boleznijo in njihovih bližnjih. FOTO: Unsplash

Ob prvem dnevu paliativne oskrbe opozorila po večji dostopnosti

Danes prvič obeležujemo evropski dan paliativne oskrbe, ki opozarja na potrebo po večji dostopnosti oskrbe. S staranjem prebivalstva in povečevanjem nenalezljivih bolezni tako odraslih kot otrok, se potrebe po oskrbi vse bolj povečujejo, so poudarili na onkološkem inštitutu.

Evropsko združenje za paliativno oskrbo s sloganom »En glas, ena vizija« izpostavlja paliativno oskrbo kot pomemben sestavni del zdravstvenega sistema. Po podatkih združenja naj bi v Evropi vsako leto 4,4 milijona ljudi potrebovalo paliativno oskrbo, s staranjem prebivalstva in povečevanjem bremena nenalezljivih bolezni, kot je rak, pa se bodo potrebe še povečevale. 

Paliativna oskrba že ob diagnozi neozdravljive bolezni

Podatki Onkološkega inštituta Ljubljana sicer kažejo, da se v zadnjih letih niža število ljudi, ki umrejo pri njih, kar pripisujejo boljšemu razumevanju in večji dostopnosti paliativne oskrbe, ki bolnikom omogoča, da se lahko poslovijo v varnem domačem okolju, obdani z opolnomočenimi svojci. 

Paliativna oskrba zagotavlja celovit pristop k lajšanju telesnih, duhovnih in psihosocialnih potreb bolnikov z neozdravljivo boleznijo in njihovih bližnjih.

Ključnega pomena je, da se paliativna oskrba začne že ob diagnozi neozdravljive bolezni, ko je bolnik še v dobrem stanju, in da se nadaljuje skozi celoten potek bolezni vse do zadnjih dni življenja ter nudi podporo svojcem v obdobju žalovanja po smrti bolnika, so poudarili na inštitutu.

Pomembnost izvajanja paliativne oskrbe otrok

Vodja paliativnega tima na pediatrični kliniki, Anamarija Meglič izpostavlja, da je pediatrična paliativna oskrba veliko več kot le lajšanje bolečine v času umiranja. Ne pomeni odtegovanja zdravljenja, pač pa prilagojeno zdravljenje s čim manj bivanja v bolnišnici, bolečih posegov in napornih terapij. S tem namenom na kliniki deluje multidisciplinarni tim zdravnikov, medicinskih sester in kliničnih psihologov s posebnimi znanji. »V državi zaenkrat deluje samo naš tim,« je izpostavila. 

Strokovnjaki opozarjajo, da je dobro razvita mreža paliativne oskrbe nujna v Sloveniji. Ta mora biti vpeljana v vse ravni zdravstvenega in socialnega sistema ter prilagojena individualnim potrebam bolnika in svojcev. Na pediatrični kliniki dodajajo še, da je v vseh okoljih nujno treba prepoznati pomembnost izvajanja paliativne oskrbe otrok, ki se razlikuje od paliativne oskrbe odraslih. Kritični so do države, ki ne kaže posluha za ustrezno vrednotenje tovrstne oskrbe v pediatrični medicini.

O povečevanju ozaveščenosti o pomenu paliativne oskrbe bo govora tudi na letošnjem petem slovenskem kongresu paliativne oskrbe z naslovom Živeti brez strahu, ki bo oktobra. 

Kupi v trgovini

Skrbnost (27560)
Figure Willow Tree
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh