Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski parlament: COP26 je korak v pravo smer

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 24. 11. 2021 / 14:58
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2021 / 15:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski parlament: COP26 je korak v pravo smer
Po mnenju večine evropskih poslancev je bilo zasedanje na Škotskem »pomemben korak v pravo smer« FOTO: Vatican Media

Evropski parlament: COP26 je korak v pravo smer

Evropski parlament je z izvršnim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom in slovenskim predsedstvom Svetu Evropske unije danes razpravljal o podnebnem paktu iz Glasgowa.

Po mnenju večine poslancev je bilo zasedanje na Škotskem »pomemben korak v pravo smer«, so po navedbah STA sporočili iz Evropskega parlamenta. Kot ocenjuje Timmermans, je Evropska unija na konferenci COP26 v škotskem Glasgowu v začetku meseca pripomogla k jasnemu napredku, s čimer so pri življenju ohranili cilje iz pariškega sporazuma. Zavzel se je za sprejem svežnja »Pripravljeni na 55«, ki ga je predlagala Evropska unija, še pred naslednjo podnebno konferenco prihodnje leto.

Na globalni ravni je potrebno dodatno ukrepanje proti podnebnim spremembam, ne zgolj kratkoročno do leta 2030.

Nekateri evropski poslanci so konference COP26 označili kot neuspeh, večina pa jih meni, da gre za pomemben korak v pravo smer. Poudarili so, da je na globalni ravni potrebno dodatno ukrepanje proti podnebnim spremembam, ne zgolj kratkoročno do leta 2030.

Številni poslanci in poslanke so opozorili, da je veliko držav v svojih načrtih premalo ambicioznih glede omejevanja globalnega segrevanja na največ 1,5 stopinj Celzija, pri čemer izpostavljajo predvsem Kitajsko. Med razpravo je bilo tudi slišati pozive, naj Evropska unija do leta 2030 še zviša cilj zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov.

Nalaganje
Nazaj na vrh