Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski val protestov kmetov pljusknil tudi v Celje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 02. 2024 / 14:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2024 / 14:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski val protestov kmetov pljusknil tudi v Celje
Kmetje s Celjskega so s kakimi 50 traktorji preplavili ceste in parkirišča ob celjskem sejmišču. FOTO: FB Roman Grobin

Evropski val protestov kmetov pljusknil tudi v Celje

Val protestov nezadovoljnih kmetov po evropskih mestih je danes (znova) pljusknil tudi v Slovenijo.

Spomnimo: pred tri četrt leta, konec lanskega aprila, se je veliko število slovenskih kmetov zbralo na ljubljanskem Trgu republike in v njegovi okolici na protestnem shodu, mimo parlamenta je tedaj v sprevodu zapeljalo več sto traktorjev, ki so se v metropolo pripeljali z različnih koncev države, na trgu, polnem slovenskih zastav in transparentov, pa so tisoči kmetov in njihovih podpornikov od vlade zahtevali izpolnitev zahtev glede odprave okoljskih in administrativnih omejitev.

Ob robu sejma Agritech

Danes, devet mesecev pozneje, so se slovenski kmetje ponovno prebudili in se pridružili zahtevam francoskih kolegov, ki protestno opozarjajo na nevzdržne razmere v kmetijstvu. Tako so kmetje s Celjskega s kakimi 50 traktorji preplavili ceste in parkirišča ob celjskem sejmišču, kjer od danes do nedelje v šestih sejemskih dvoranah poteka Agritech 2024, četrta izvedba strokovnega sejma kmetijske in gozdarske mehanizacije in kmetijskega repromateriala.

Kaj zahtevajo kmetje?

Zaradi pričakovanega velikega števila obiskovalcev sejma so se celjski in okoliški kmetje odločili, da bodo svoje zahteve delili z njimi v obliki protesta, s katerim med drugim zahtevajo zaščito kmetijskih zemljišč in odločno nasprotujejo postopkom hitrih razlastitev. Kmetje tudi želijo takojšnje nadaljevanje pogajanj z vlado dr. Roberta Goloba, ki z neustreznimi ukrepi manjša konkurenčnost kmetov, in ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


»Če pade kmetijstvo, pade država!«

»Brez kmeta ni hrane!«, »Ko kmet protestira, država že krvavi!«, »Želodec ve, kdaj je prazen. Glava ne!«, »Ko kmeta več ne bo, boste praznih ust zrli in molili v nebo.«, »Naj naša zdrava in kakovostna hrana ostaja doma!«, »Brez kmeta se tudi med in mleko ne bosta več cedila.«, »Če pade kmetijstvo, pade država!«, »Proti omejitvam na lastni zemlji!«, »V javne zavode le slovensko hrano!«, »Koga ščitimo, ko žrtvujemo kmete? Natisnjeno hrano?«, »Svobodna demokracija kmete v hlapce spreminja.«

Odziv udeleženca

Takšna in podobna sporočila so se bohotila s traktorjev, v koloni udeleženih na današnjem opozorilnem protestu v Celju, ki ne bo osamljen dogodek, saj nezadovoljni in obljub naveličani kmetje načrtujejo še več podobnih akcij. »Bravo, končno smo se začeli tudi Slovenci prebujati. Prihodnjič je treba le še prej javiti, da se nas bo lahko udeležilo še večje število,« se je na celjski protest na družbenem omrežju odzval eden od udeležencev Roman Grobin.

Nalaganje
Nazaj na vrh