Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evtanazija ni »rešitev« za bolne in trpeče

Objava: 29. 05. 2024 / 10:15
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2024 / 18:08
Evtanazija ni »rešitev« za bolne in trpeče
FOTO: Shutterstock

Evtanazija ni »rešitev« za bolne in trpeče

Na drugo junijsko nedeljo bomo slovenski volivci poleg izbire evropskih poslancev odločali tudi o treh referendumskih vprašanjih. Zdi se, da bo preizkusni kamen zrelosti naše demokracije prav »Referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja«.

Glasovali bomo o tem, ali smo zamisli, da pomoč pri samomoru in evtanazija v Sloveniji postaneta zakonsko dovoljeni, naklonjeni ali ne. Za kristjane dejanji pomenita neposredno kršitev načela svetosti življenja, ki ga varuje peta Božja zapoved. Papež Frančišek ju označuje za lažno sočutje in velik greh. Jasno pove, da nista »rešitev« za bolne in trpeče. Prizadevati si moramo za dostojno in dostojanstveno življenje do konca, za kar je na državni ravni nujen razvoj vsem dostopne paliative. Hitrim in na videz preprostim rešitvam, ki bi namesto težav odstranjevale bolnike, odločno nasprotujejo tudi zdravniške organizacije.

Zavajajoč besednjak

Polemike vzbuja že zavajajoč besednjak zagovornikov, ki izkrivlja dojemanje resničnosti tega dejanja. »Evtanazija je kompleksen in kontroverzen pojem, ki je povezan s performativno vlogo jezika ter vplivom besed na javno mnenje. Njeni zagovorniki namensko oblikujejo in uporabljajo t. i. maskirni jezik, ki prikriva resnično nar...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh